Ambassadeur bezoekt toekomstig expertisecentrum kastuinbouw in Marokko

Ambassadeur Jeroen Roodenburg bezocht in maart met het Landbouwbureau de tuinbouwregio Agadir in Marokko. Hier verrijst binnenkort het Nederlands-Marokkaanse expertisecentrum voor de kastuinbouw. Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven gaan hier met hun kennis, ervaring en technologie bijdragen aan de modernisering en verduurzaming van de op export gerichte groentenproductie.


Ambassadeur Roodenburg in kas met kerstomaten nabij Agadir

De regio rond Agadir in zuidelijk Marokko, staat bekend als centrum van de teelt van citrus en primeurgroenten. Het uitstekende klimaat en de relatieve nabijheid van de Europese markt, maakte dit gebied al in de jaren zeventig een aantrekkelijke trekpleister voor tuinbouwondernemers. Behalve vollegrondsteelt van citrus en bonen, ontwikkelde zich ook de bedekte teelt van tomaten, paprika’s en komkommers. Hiervoor gebruikte men eenvoudige plastic kassen, op basis van de bananenkassen op de Canarische eilanden. De regio is een geduchte concurrent geworden van de Spaanse tuinders in Almeria op de Europese markt. De laatste jaren komen er ook steeds meer producenten van zachtfruit, zoals aardbeien, frambozen en zwarte bessen vooral ook in de meer noordelijke kuststreken tussen Rabat en Tanger. Nederlandse toeleveranciers waren er al vroeg bij met zaden en plantmateriaal en andere teeltbenodigdheden. Momenteel zijn er meerdere Nederlandse producenten gevestigd met kerstomaten, zachtfruit en bonen.

Inmiddels staat er in Agadir en omgeving ruim 15.000 ha plastic kassen en ontstaan er steeds meer uitdagingen voor de tuinderij. Allereerst is dat het oplopende gebrek aan zoet water voor irrigatie. De afgelopen 4 jaren waren zeer droog en stuwmeren en ondergrondse bronnen vielen droog. Ook verzilting van de bodem en overvloedig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tasten de kwaliteit van de producten ernstig aan. Door slechte klimaatbeheersing in de kassen ligt de opbrengst laag, waardoor de winstgevendheid terugloopt. Hoewel de investeringen in deze eenvoudige kassen laag zijn, wordt dit nauwelijks goedgemaakt door een te lage opbrengst en slechte productkwaliteit. Daarbij komt dat consumenten en (Europese) regelgeving steeds hogere eisen stellen aan voedselveiligheid, gezondheid, kwaliteit en productiewijze.


Ambassadeur Roodenburg spreekt met studenten op het Complex Horticole d’Agadir over de toekomst van de tuinbouw

Het is daarom hoogtijd voor modernisering en verduurzaming in de kasproductie en het Expertisecentrum voor de Kasteelt in Agadir gaat met Nederland gezamenlijk onderzoek doen naar oplossingen op basis van Nederlandse tuinbouwtechnologie. Op dit moment wordt er op het Complex Horticole d’Agadir een Nederlandse glazen kas gebouwd van 1 hectare, waar Nederlandse kennisinstellingen en ondernemingen met hun Marokkaanse partners onderzoek gaan doen naar geschikte en betaalbare verbeteringen in de kasteelt. Deze onderzoeken en demonstraties gaan bijvoorbeeld over efficiënt gebruik van water en meststoffen op substraat, terugdringen van pesticidegebruik, verbetering van het kasklimaat. Maar ook wordt gekeken naar hergebruik van water en het verwerken van plastic afval. Inmiddels is een grote ontziltingsfabriek nabij AgaDIR gebouwd, die de tuinbouw kan ondersteunen met zoet water.

Ambassadeur Roodenburg in kas met kerstomaten nabij Agadir
In maart dit jaar bracht de Nederlandse Ambassadeur Jeroen Roodenburg, met het Landbouwbureau en Wageningen UR een bezoek aan de bouwlocatie om de voortgang te bespreken en te werken aan het samenwerkingsprogramma voor onderzoek, onderwijs, training van boeren en demonstratie van Nederlandse technologie. Naar verwachting is de kas is in juli dit jaar gereed en begint de eerste teeltronde op 1 september.

bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven