Open Dag georganiseerd door Southern Seed

30 rassen van tomaten, paprika's, courgettes en aubergines gepresenteerd

Southern Seed, een Siciliaans zaadbedrijf, en Progene Seed, een veredelingsbedrijf, hebben samen een open dag georganiseerd. Op het evenement werd een breed scala aan kasgroenten voor de teelt in het mediterrane klimaat voorgesteld.

De rassen die in het middelpunt van de belangstelling stonden op de Open Dag: de lichtgroene Giovì courgette, de Buzz cherrytomaat, de Datterì pruimtomaat en de middelgrote Tokyo cherrytomaat.

De talrijke bezoekers aan het onderzoeksstation van Southern Seed in de gemeente Scoglitti kregen een gevarieerd aanbod te zien. Er werden in totaal ongeveer 30 rassen van tomaten, paprika's, courgettes en aubergines gepresenteerd. Op deze dag, die ook een ontmoetingsplaats was voor de Zuid-Italiaanse kassector, werden de vele kansen voorgesteld die de twee bedrijven aan de AGF-keten bieden.

Presentatie van de belangrijkste producten van Southern Seed en Progene Seed. (Klik hier voor de fotoreportage)

Lichtgroene courgette
Een eerste glazen kas stond geheel in het teken van Giovì F1, een lichtgroene courgette. Dit ras heeft een zeer rustieke, krachtige en open plant, wat de oogst vergemakkelijkt. Een ander belangrijk kenmerk zijn de korte en regelmatige internodiën. Bovendien is Giovì F1 uitstekend geschikt voor lange cycli.

Giovì F1 in de kas

Dankzij de dikke schil kan Giovì tegen een stootje en kunnen de meest uiteenlopende soorten verpakkingen gebruikt worden in de supermarkten.

Het bezoek aan de glazen kas

Middelgrote cherrytomaat
Naast de courgettekas werd een tweede glazen kas bezocht waar enkele tomatenrassen groeiden die onlangs op de markt zijn geïntroduceerd: Tokyo F1, Buzz F1 en Datterì F1. Tokyo F1 is een felrode cherrytomaat, waarvan de vrucht middelgroot is en ongeveer 15/18 g weegt. De tomaat heeft een uitstekende smaak en een hoge weerstand tegen cracking. De tros bevat ongeveer 18 tot 20 vruchten en is over het algemeen harmonieus en visueel aantrekkelijk.

Tokyo F1 cherrytomaat

De Brix-graad is goed en de houdbaarheid is in lijn is met de huidige criteria van de toeleveringsketen. Het ras is geschikt voor aanplant in de herfst/winter en dus voor lange cycli. De plant is rustiek en krachtig, heeft korte en regelmatige internodiën en is gemakkelijk te beheren in de kas. Het weerstandspakket is ruim (HR: FF – Fol1-2 – ToMv; IR: TyLCV – Ma – Mi – Mj).

Grote belangstelling van de bezoekers voor de tentoongestelde rassen

Premium cherrytomaat
Er was veel publiek aanwezig, maar de bezoeken in de kassen werden gespreid omwille van de coronamaatregelen. Er waren veel telers van de zogenaamde "getransformeerde gordel", de kuststrook van Ragusa waar de traditionele tuinbouw plaats heeft gemaakt voor kasteelt. Maar er waren ook kwekers en handelaren.

Buzz F1: de cherrytomaat, die heel zoet is en heel klein van formaat.

De Buzz F1 cherrytomaat is bestemd voor het premium assortiment van de retail. Het is een heel zoete cherrytomaat. De vruchten zijn klein met een gewicht van slechts 6-8 gram. De smaak is uitstekend, dankzij een uitzonderlijke balans tussen zuren en suikers. Het product is dan ook bedoeld voor een high-end markt.

Buzz F1 op de plant

De tros is uniform en elegant, bestaande uit 18-20 vruchten. De kleur van de tomaten is dieprood. Het ras is geschikt voor aanplant in de herfst/winter, dus ook voor lange cycli. De plant is rustiek en krachtig. De internodiën zijn kort en de bladbedekking is goed. De vruchtzetting is uitstekend. Het weerstandspakket is ruim: HR: Ff – Fol 1-2 – ToMV; IR: TYLCV – Ma – Mi – MJ. De tomaat is ook goed bestand tegen cracking.

Veredelaars Annamaria Di Noia en Vincenzo Cassibba

Datterino
Datterì F1 is een zeer rustieke en gemakkelijk te beheren plant, met een goede vegetatieve groeikracht, een onbepaalde ontwikkeling en een mooie bladdekking. De lange en regelmatige trossen groeien ook in de bovenste delen van de plant, met een mooie verdeling van de vruchten op een robuuste stengel. Het vruchtvlees is stevig, knapperig en smaakvol. De vruchten hebben een gemiddeld gewicht van 16 tot 18 g. Het weerstandspakket is ruim: HR: Fol 1-2 – ToMV; IR: TYLCV – Ma – Mi – Mj.

Salvatore Cassibba, directeur van de twee bedrijven. (Klik hier voor de fotoreportage) 
 
"Southern Seed en Progene Seed blijven aanzienlijke middelen investeren in genetisch onderzoek en rassenontwikkeling", zei Salvatore Cassibba, directeur van beide bedrijven. "Ongeveer 30% van de winst wordt geherinvesteerd in R&D, die deels wordt uitgevoerd door hooggekwalificeerde externe bedrijven en deels in onze eigen laboratoria en onderzoeksstations. Zo proberen we
up-to-date te blijven in deze steeds dynamischere, hypergespeciali-seerde en competitieve sector."

Voor meer informatie:
Salvatore Cassibba
Southern Seed Srl
Via Carlo Alberto, 124
97019 Vittoria (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932861054
info@southernseed.it
www.southernseed.it

Progene Seed s.s.a
Tel: +39 (0)932871409
info@progeneseed.com
www.progeneseed.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven