Crisisupdate: Energie 157 procent duurder dan in maart vorig jaar

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 9,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In februari was de inflatie 6,2 procent. Deze toename van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In maart was energie 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was dit 77 procent.

De actuele gasprijs zit al de hele week steady op een paar cent boven de euro. Klik hier voor de actuele gasprijs

Voor wat betreft de tuinbouw zijn de korte en lange termijnprijzen voor met name gas van belang. Deze langetermijnprijzen zijn verder gestegen, terwijl de termijnprijzen voor de komende maanden juist lager waren dan een week geleden. De stijging voor de lange termijn lijkt te worden veroorzaakt door de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de aangekondigde extra sancties die de EU wil instellen tegen Rusland. De korte termijnprijzen daalden juist door betere weersvooruitzichten en een stabiele toevoer van Russisch gas, zo stelt Vattenval in haar meest recente Marktrapport

Kolen
De bekendmaking van extra sancties tegen Rusland door de Europese Commissie zorgde er ook voor dat de prijzen van kolen stegen. In het sanctiepakket wordt namelijk ook de import van Russische kolen aan banden gelegd. Dit zorgde ervoor dat de prijzen van kolen hard stegen.

Tegelijkertijd zou de vraag naar kolen omhoog zijn geschoten, zo meldde NOS eerder deze week.

Webinar 12 april
Voor bedrijven die zaken doen met Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne en die zijn getroffen door de gevolgen van de situatie in deze landen, organiseert RVO op dinsdag 12 april van 14:30 - 16:00 uur een webinar 'Ondernemersupdate situatie Oekraïne en Rusland'. Tijdens het webinar wordt de stand van zaken rond de huidige situatie besproken. De ondernemer krijgt actuele informatie over de sancties, logistieke knelpunten, getroffen sectoren en ondersteuningsmogelijk-heden, en ook zal landbouwraad in Oekraïne, Reinoud Nuijten, zijn bevindingen delen. Deelname is gratis en de voertaal is Nederlands, aanmelden kan hier.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven