Vertrouwen Vlaamse glastuinbouw daalt naar "laagste punt ooit"

De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw daalt stevig in het voorjaar van 2022. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden krijgt een knauw en de verwachtingen voor de komende 6 maanden dalen naar het laagste punt sinds het begin van de bevraging in 2007.

De conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De conjunctuurindex kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. De Russische inval in Oekraïne is een belangrijk element dat het negatieve gevoel van de land- en tuinbouwers helpt te verklaren.

In het najaar van 2022 is de conjunctuurindex gezakt van 79 naar 65. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden kende een daling van 78 naar 70, maar vooral voor de komende 6 maanden werd de economische situatie niet goed beoordeeld. Hier daalde de index fors van 80 naar 60, De daling doet zich voor bij op een na alle deelsectoren van de landbouw. De vleesveesector tuimelt van een hoog niveau naar beneden. Ook melkvee en akkerbouw noteren een terugval. De varkenssector stijgt weliswaar, maar blijft op een bijzonder laag niveau acteren.

Alle tuinbouwsectoren kennen een daling van de index. Voor groenten in openlucht en groenten onder glas daalt de index zelfs tot het laagste getal sinds het begin van de bevraging in 2007.

De bevindingen zijn uitgebreid uiteengezet in dit rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven