Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door luis (meer) vraag naar paprikawassers

Steeds meer paprika telers hebben te maken met luis dit seizoen. De huidige beschermingsmiddelen lijken niet meer toereikend te zijn, waardoor de paprika’s onder de luis blijven zitten.

Het is lastig om de vervuiling van luis van de paprika’s af te krijgen omdat dit meestal op en rond de kelk zit. Hiervoor is het noodzakelijk om de paprika’s in zijn geheel grondig te ‘wassen’, waarbij de standaard is dat er geen teelt beschadiging optreedt. Buitendijk-Slaman heeft al tientallen jaren ervaring in het produceren van wassers voor paprika’s. De afgelopen jaren waren vooral de bio-telers en buitenteelten de afnemers van deze machines. Nu de luis zich niet zo gemakkelijk laat verdelgen is er ook weer vraag op de Nederlandse markt.

Een paprikawasser bestaat uit twee secties: een sproei-/wassectie en een droogsectie. Afhankelijk van de sorteermachine of capaciteit wordt de lengte van deze secties bepaald. Door speciale borstels en sponzen gaan de paprika’s kantelend door de machine heen zodat het water, borstels en lucht de paprika overal, maar vooral goed rond de kelk kan raken. De wasser wordt in de meeste gevallen in de lijn van de sorteerder gezet, maar als daar geen plek voor is wordt deze ook standalone gebruikt. Het enige wat er nodig is om de paprikawasser te gebruiken is aanvoer van schoonwater, een stroompunt en een afvoer.

Edwin Sol: “Ik zag in het verleden dat men tomatendrogers gebruikte om paprika’s schoon te krijgen, maar dat was onbegonnen werk. Deze bleven vuil rond de kelk en men kreeg ze niet droog waardoor ze konden gaan rotten. We zijn toen wassers gaan maken omdat men naar Japan een schoon en goed product moest leveren. In die periode hebben we veel geleerd en hebben de ontwikkeling hiervan de afgelopen jaren doorgezet. De huidige wassers zijn geheel van roestvast staal. Om de paprika’s in een dusdanige conditie te krijgen zodat ze verpakt en verkocht kunnen worden, is er op dit moment meer vraag naar paprikawassers. Het is te hopen voor de sector dat er snel een oplossing is om die luis biologisch of chemisch te verwijderen uit het gewas.”

Voor meer informatie:
Buitendijk Slaman                         
www.buitendijk-slaman.nl
info@buitendijk-slaman.nl

Publicatiedatum: