Fruit Logistica dag 2: Genoeg te bespreken, juíst nu

De dinsdag is op het Holland Paviljoen op Fruit Logistica afgesloten met een borrel voor standhouders. De misschien nog wat kleine oogjes op de foto’s vandaag zij hen vergeven. De foto's van de borrel volgen nog. De eerste bakkies koffie zitten er gelukkig ook alweer in op beursdag twee, dus iedereen kan er weer tegen aan.

Het was even afwachten hoe groot en hoe druk het dit jaar op Fruit Logistica ging zijn. Niet alle bedrijven besloten dit jaar een stand op te bouwen, toch is naar schatting driekwart van de tuinbouwhallen op de  beurs alsnog met stands gevuld. In de aangepaste, soms wat verkleinde hallen, werd het bij vlagen lekker druk. De beroemde  wandelgangen liepen vol met bezoekers en delegaties van bedrijven, zodat de beurs in iets afgeslankte vorm alsnog een goed verzamelpunt is en de gelegenheid om afspraken te maken of om bij te praten.

Cees Kortekaas van Axia Vegetable Seeds in een vroeg op de dinsdag al goedgevulde stand in gesprek met Jan Verbaarschot van Horti-Consult.

Van die gelegenheid maakte men dinsdag al goed gebruik. Bijvoorbeeld even bijpraten met telers, al zijn ook die niet allemaal naar Berlijn gekomen. Nu de producties in de kassen echt (bijna) overal op gang komen, is het vinden van een gaatje in de drukke agenda’s niet voor iedereen mogelijk. Toch werden er nog de nodige afspraken op de beurs gepland en was het hebben van een stand voor de standhouders een mooie gelegenheid om mensen uit te nodigen. Niet meer direct om voor dit seizoen nog afzetcontracten te tekenen, daarvoor is begin april te laat. Desalniettemin is er genoeg te bespreken, juist in dit seizoen dat anders zal verlopen dan andere seizoenen.

Twan Leurs en Oscar Nijman van Saarlucon legden een bezoeker aan de stand iets uit én wezen ons erop het Holland-Park Berlin in de gaten te houden. Nederlanders bouwen dit themapark met een tuinbouwtintje. 

Bij de techniekbedrijven is de Fruit Logistica ook een moment voor klantcontact. Ook hier zal het, zeker nu, niet direct bouwcontracten regenen. De verwachting in de markt is dat door de energiecrisis het weleens wat rustiger kan worden, in ieder geval op de Noordwest-Europese markt, al zijn er ook genoeg bedrijven te vinden die het niet te somber willen maken. Zij wijzen erop dat het soms een beetje tuinbouweigen is om de marktsituatie direct 'slecht' te noemen. De tuinbouw heeft, vanwege haar alom erkende belang voor de voedselproductie, juist toekomst.

De beurs in Berlijn, waar nog altijd vanuit veel verschillende landen mensen op af komen, is dan juist wel weer een moment om met internationale telers en collega's te spreken en te kijken wat er nu wél kan. De glastuinbouw staat immers nooit stil, ook nu niet. Of juist nu niet.

Een tuinbouwalternatief voor 'men in black' bij Hoogendoorn Growth Management: Kevin Spoelder, Laurent van der Ende en Bart 't Hoen. 

"Als je er nog eentje wilt, dan moet je snel zijn", hoorden we, met een knipoog, bij de Plantalyzer op de gedeelde stand van Berg Hortimotive, HortiKey, Royal Brinkman en Hortilogics. Zijn ze dan alle duizend verkocht, grapte de fotograaf. Het vatte, aan het eind van dag 1, de al bij al positieve stemming samen. Met soms iets bijgestelde verwachtingen was het zo'n gekke beursdag nog niet. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven