Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farming voor sla in India is levensvatbaar

"Ik geloof dat we altijd te laat zijn met het vinden van een oplossing voor een probleem", zegt Yang Sen Matey, oprichter van Mirroryasai, een agtech-bedrijf in India. De deelstaat Arunachal Pradesh, waar Mirroryasai is gevestigd, bestaat voor 80% uit bossen. Er is een ontwikkeling gaande waarin bossen in hoog tempo worden worden omgezet in tuinbouwgrond en infrastructuur, vertelt Yang.

"Nu wil ik vertical farming introduceren, omdat het nieuw is voor de staat. Daarmee wil ik oplossingen brengen, voordat er een probleem ontstaat in de staat. Dit doe ik door de boodschap te verspreiden van de voordelen van vertical farming. Hiermee kunnen we ruimtes gebruiken die al beschikbaar zijn en zo ons bos voor onszelf houden."

Sla als nicheproduct
Yang zegt dat ze allereerst sla gaan telen omdat dat een nicheproduct is in de regio. "De markt en onze activiteiten stijgen langzaam, omdat we moeten zien welke vraag er is. Restaurants hebben geen toegang tot sla, waardoor het voor hen een hoogwaardig product is. Daarom zullen we onze teelt voor exotische sla en andere groentesoorten specialiseren om zo aan de vraag te voldoen."

Na de eerste oogst probeerde het bedrijf de producten B2C te verkopen, maar die vraag was erg instabiel en onvoorspelbaar. Al snel werd de focus verlegd naar B2B, waar sprake is van een stabiele markt. Mirroryasai leerde meer restaurants in de omgeving kennen die erg interessant waren en dat leidde tot een groeiende stabiele vraag.


Yang aan het begin van zijn project

Proefteeltbedrijf klaar voor uitbreiding
Na het afronden van zijn studie, begon Yang begon onderzoek te doen naar duurzame tuinbouw. Daarna kwam hij in aanmerking met aquaponics via een drie maanden durende online cursus. Dit bracht de bal aan het rollen. Na zijn verhuizing naar zijn thuisstaat zette Yang in 2021 januari een 18m² grote hydrocultuur teeltbedrijf op, gefinancierd door zijn ouders. Hier begon hij te experimenteren met verschillende gewassen. Aangezien het teeltbedrijf zich nog in een proefstadium bevindt en nog niet op grootte is, telt het een bescheiden teelt areaal van 18m².

Komende zomer wil Mirroryasai het teeltbedrijf uitbreiden met 100m², waarmee 2500 planten kunnen worden geteeld. Later hoopt men een totaal van 10.000 planten te bereiken. Wanneer er wordt gevraagd naar de betekenis van Mirroryasai, legt Yang uit dat het staat voor Mirror Greens. Yasai is Japans voor Groenten. De spiegel staat voor de weerspiegelende kwaliteit die door alle producten heen te zien is. Tot nu toe heeft Mirroryasai proeven gedaan met aardbeien, basilicum, mizuna, boerenkool, kruiden en enkele slarassen.

Op dit moment telt het teeltbedrijf slechts twee werknemers die de boel runnen. Het hele systeem is ontworpen door Yang en is in de afgelopen zes tot zeven maanden uitgetest. Volgens Yang kan het oostelijk deel van India gebruikmaken van gesubsidieerde energie tegen prijzen van 0,036 Euro per watt voor Yang's faciliteit.

Indien ze naar een andere metropool in India zouden verhuizen, bijvoorbeeld in het zuiden, zouden de prijzen veel hoger liggen. Daarom zijn ze van plan om voor de nieuwe faciliteit gebruik te maken van waterkracht. Op die manier willen ze zekerder zijn van duurzame energie.


"In de afgelopen vijf tot zes maanden hebben we het systeem uitgedacht, hoe het werkt en hoe we inkomstenstromen op gang kunnen brengen. Er is zoveel nodig om het teeltbedrijf te onderhouden en draaiende te houden. Als we commercieel gaan, kunnen we meer delen van de staat bevoorraden. Dit zou de inkomsten ten goede komen. Nu meer mensen bekend raken met vertical farming, neemt de vraag ook toe," zegt Yang.

Yang verwacht dat sla nog populairder zal worden, omdat de meeste restaurants nu kool gebruiken in hun gerechten. Nu Mirroryasai meer bekendheid krijgt, verwachten ze gemakkelijk toegang te krijgen tot meer restaurants in de regio.

Een duurzame hub
Het belangrijkste doel voor Yang is om een duurzame hub te creëren, die een gemeenschap vormt en verschillende gewassen aanbiedt in een lokale winkel. Het doel van de hub is om telers met elkaar in contact te brengen en hen de duurzame manier van tuinbouw te leren om een ecosysteem te creëren.

"Onze staat is het meest afhankelijk van andere staten, omdat het moeilijk is om verse producten binnen te krijgen. Telers zijn zich nog niet bewust van intelligente tuinbouw, dus het is een geweldige opening om vertical farming te introduceren. Dit kan helpen bij het leveren van stabiele producten. Samen met de seizoensgroenten zullen we alles in evenwicht kunnen brengen."

Voor meer informatie: 
Yang Sen Matey, oprichter
Mirroryasai
mirroryasai@gmail.com 

Publicatiedatum: