Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Prijs daggas wil niet naar beneden

Na een kleine hobbel vanochtend zit de dagprijs van het gas vanochtend steady iets boven de €1,10. Tegelijkertijd is er in het nieuws van afgelopen weekend weinig hoopvols te melden aangaande een spoedige daling.

Klik hier voor de actuele gasprijs

Integendeel, vanuit verschillende hoeken wordt er nog maar eens op gewezen dat een gasloze toekomst, of dat nu uit Rusland komt of Groningen of met de boot uit Amerika, misschien op langere termijn mogelijk is, maar in elk geval niet morgen al. Lees bijvoorbeeld de bevindingen van Basf uit Duitsland in het FD of het stukje glazen-bol-kijken van topman van Gasunie, Han Fennema, in de Telegraaf.

Loos dreigement?
De zogenaamde roebel-verplichting - Poetin zou 'onvriendelijke landen' willen verplichten rekeningen nog louter in roebels te betalen - gaat pas gelden vanaf de tweede helft van deze maand, zo werd op de valreep van het weekend bekend gemaakt. Bovendien is zelfs met die verplichting niet helemaal duidelijk of er nu daadwerkelijk op grote schaal roebels moet worden ingekocht of dat middels een 'omweg' afrekening in euro's of dollars nog wel mogelijk is, zo legt de NOS uit.

Geothermie op gas?
In een nieuwe blog van Edwin Valkenburg, ontwikkelaar warmteprojecten bij AgroEnergy, waarschuwt de man ervoor dat onder gelijkblijvende omstandigheden volgend jaar ook geothermiebronnen zouden kunnen stilvallen. Deze ogenschijnlijk wonderlijke opmerking is echter te verklaren uit een stukje niet minder wonderlijk administratief dan wel ambtelijk abracadabra aangaande de SDE-subsidie - hoe de vork in de steel zit leest u hier.

Nikkel
In grondstoffenland is verder de prijs van metalen, en in het bijzonder nikkel, onderwerp van gesprek. Rusland is 's werelds grootste nikkerlproducent en sinds begin dit jaar is de prijs hiervan met zo'n 60% gestegen. Dat is des te meer zorgelijk, omdat nikkel zo'n beetje in alle metalen verwerkt wordt en dus in grote kwantiteiten wordt ingekocht door de betreffende industrieën.