20 dagen vroeger

Primeur: Eerste oogst Nederlandse aardappelen komt uit Gelderland

Tholen - Nog nooit waren de eerste Nederlandse aardappelen zo vroeg en nog nooit kwamen deze uit Gelderland, weet Ferdinand Eeuwes van De Groene Schuur. Hij haalde afgelopen vrijdag 1 april zijn in januari gepote aardappelen uit de grond. Hij is trots op zijn prestatie: "De aardappelen zijn maar liefst 20 dagen eerder dan anders, dat is nog nooit gepresteerd. En altijd komen ze uit de andere kant van het land, nog nooit uit deze kant van het land", vertelt hij. 


Ferdinand Eeuwes, De Groene Schuur met de primeur aardappelen

Afgelopen weekend werd het kistje geveild. Het hoogste bod kwam van het Eetlokaal uit Zevenaar. "Ik ben heel blij dat deze eerste aardappels lokaal zijn gebleven." De Groene Schuur schenkt de opbrengst aan Oekraïne. "Daar kwam altijd ons voedsel vandaan. Nu hebben deze mensen niets. Ik vind het een mooi gebaar om iets terug te doen."

Dat de aardappelen zo vroeg zijn is te verklaren doordat de winterkou lange tijd wegbleef. "Ik had de aardappelen mooi voorgekiemd. December was warm, dus ik durfde de gok te nemen om in januari te planten. Maart is nog nooit zo warm geweest. En toen ik ze vrijdag uit de grond haalde, lag er sneeuw."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven