Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijs van Zuilen, Berrybrothers:

"Kasteelt in het voor- en najaar is zeker interessant"

Tholen - “Je bent als bedrijf altijd aan het zoeken waar in de markt er ruimte is,” zegt Nijs van Zuilen, verantwoordelijk voor de commercie van Berrybrothers dat zich bezighoudt met het telen, verpakken en verkopen van bessen. Die ruimte ziet Nijs onder meer in de teelt van zachtfruit onder glas, vertelt hij in het maartnummer van vakblad Primeur.



Hij legt uit dat het de doelstelling van Berrybrothers is om met de kasteelt zo vroeg mogelijk het seizoen te starten en zo lang mogelijk door te gaan. Oorspronkelijk bedoeld om de uitdaging die het invullen van seizoensarbeid met zich meebrengt het hoofd te kunnen bieden en inmiddels omarmd door de markt, die graag jaarrond zachtfruit van eigen bodem koopt, laat Nijs weten. “Waar voorheen kortdurende seizoenscontracten heel gebruikelijk waren, is dat door wetgeving, vraagstukken rondom huisvesting en werving en selectie veranderd en wil je als bedrijf je werknemers voor een langere periode werk kunnen bieden.” 

Voor Berrybrothers is rode bes één van de grootste producten dat onder meer onder glas geteeld wordt. “Wij hebben klanten die bij ons jaarrond rode bes afnemen en dat is voor ons arbeidstechnisch interessant.”

Nijs geeft aan dat in de eerste week van mei de eerste rode bessen uit de kas worden geplukt, rond begin juni begint de oogst van de tunnelteelt en daarna volgt het product vanonder regenkappen. “In augustus hebben we een grote oogstpiek die gedeeltelijk in ULO (Ultra Low Oxygen)-cellen tot begin april bewaard kan worden.”

De rode bessen aanvoer in de maand april wordt ingevuld met import uit Chili. Nijs stelt vast dat de teelt van rode bessen onder glas een interessante, maar dure teelt is. “Je forceert de plant en daarmee verlies je kilo’s. Het is een duur product, een kleine markt, maar voor ons heel belangrijk om aan die jaarrond vraag te kunnen voldoen.”

De bessenteler experimenteert met de teelt van rode bessen in containers zodat de rode bessenstruik na afloop van de glasteelt, die maar vijf weken duurt, naar een buitenlocatie gebracht kan worden en de kas benut kan worden voor een najaarsteelt van frambozen of bramen. “Dan hebben we per jaar twee keer een oogst uit één kas. Dat is qua rendement veel beter.”

Zo lang mogelijk NL-product
De focus op frambozen en bramen is niet toevallig. Nijs ziet dat de vraag naar Nederlandse frambozen en bramen uit kasteelt toeneemt. “Onze klanten willen zo lang mogelijk Nederlands product. Kasteelt in het voor- en najaar is zeker interessant.”

Het is de reden dat Berrybrothers dit jaar, naast de voorjaarsteelt, ook begint met de najaarsteelt van frambozen onder glas. Bang dat de hoge kosten van de teelt roet in het eten zullen gooien, is de bessenteler niet. “Wij leveren ons product aan het hogere segment richting speciaalzaken, horeca en groothandelsmarkten. Daar zit over het algemeen wat meer ruimte in de prijs. We hebben kwalitatief een mooi product en daar wil de klant vaak wel voor betalen.”

Nijs ziet dat er toch veel interesse is in lokaal, smaakvol en kwalitatief product. Maar ook geeft hij aan dat het importeren in plaats van lokaal telen van bessen misschien goedkoper kan zijn, maar ook nadelen heeft zoals een zekere mate van afhankelijkheid, met als gevolg minder regie over het product, de kwaliteit ervan en de prijszetting. “Deze voordelen heb je bij lokale teelt wel. Telen waar ook de markt zich bevindt, is natuurlijk wel het efficiëntst.”

Kostprijs
Overigens richt Berrybrothers zich op de oogst van zachtfruit uit de kas vanaf mei, wanneer de dagen lengen en de temperaturen toenemen waardoor er minder energie in de kas nodig is dan eerder in het seizoen. “Daardoor moeten wij minder stoken en maken de kosten daarvan een minder groot deel uit van de kostprijs.”

Desalniettemin hebben de hoge kosten impact. “Het heeft invloed op de kostprijs, dat is zeker en wij moeten dat doorbereken aan onze klanten.” De hoge kosten zijn wel de reden dat Berrybrothers geen heil ziet in de kasteelt van december tot april. “Met weinig natuurlijk licht en lage buitentemperaturen zou dat te duur zijn qua energie en gas. Dat kunnen de landen in Zuid-Europa goedkoper.”

Nijs stelt vast dat dan ook niet alle bessen geschikt zijn voor de kas. Zo ziet hij geen ruimte voor blauwe bessen onder glas. “Blauwe bessen kunnen in elk land in de wereld geteeld worden en dat gebeurt dan ook, waardoor er altijd beschikbaarheid is. Er komen hele mooie blauwe bessen met een gelijk prijskaartje of zelfs goedkoper uit andere delen van de wereld, daarom is er geen ruimte in de markt om het Nederlandse blauwe bessenseizoen te vervroegen door de bessen in de kas te telen.” 


Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.    

Voor meer informatie:
Nijs van Zuilen
Berrybrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
+31 (0)475 496214
Mob: +31 (0)6 46708453 
n.vanzuilen@berrybrothers.nl 
www.berrybrothers.nl