Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bovenbelichting voor een jaarronde aardbeienproductie

De Britse teler Global Berry heeft geïnvesteerd in bovenbelichting voor jaarrond teelt van Britse aardbeien. De telers namen meer dan 4500 Arize Element L1000 LED-bovenlampen af bij GE Current. Het gaat om armaturen van de laatste generatie voor de kas van 3 hectare in Taunton. In combinatie met de draadloze belichtingsbeheeroplossing van het bedrijf leveren de L1000-groeilampen licht om gedurende de dag het beschikbare zonlicht aan te vullen. Zo kan Global Berry de hele winter door aardbeien produceren die de concurrentie aan kunnen gaan met de kwaliteit van aardbeien uit de zomer.

De kas van Global Berry is bedoeld voor Britse aardbeien van hoge kwaliteit die tijdens de wintermaanden verkocht zullen worden in supermarkten.

Current heeft samengewerkt met TCE Electrical om belichting op maat te creëren voor een optimale efficiëntie en ROI voor Global Berry. John Downes, directeur van Global Berry, zegt: "Het team van Current heeft vanaf dag één met ons meegedacht om het meest effectieve ontwerp te creëren voor ons bedrijf. We hebben samengewerkt met hun plantwetenschappers om de aardbeien precies die aanvullende belichting te kunnen bieden die ze nodig hebben tijdens de donkere Engelse winterdagen. Zodra we de maximale uitvoer en het meest geschikte lichtrecept hadden gevonden, hebben de ontwerpers de indeling van de armaturen daar precies op aangepast, zodat we onze productiedoelen kunnen bereiken met een minimale hoeveelheid lampen."

De Arize Element L1000 Next-Gen is ontworpen als individuele vervanging van 1000W HPS-kasarmaturen en is verkrijgbaar in acht geoptimaliseerde verlichtingsspectra en een lichtrendement van maximaal 2250 µmol/s. De XW-optiek met brede bundel van Current zorgt er ook voor dat er een uniforme lichtverdeling is over het gewas, waardoor er 15% minder armaturen nodig zijn en deze eenvoudiger te installeren zijn in kassen met weinig ruimte bovenin.

Draadloos
In combinatie met de draadloze beheeroplossing van Daintree kan de L1000 automatisch en intelligent in realtime worden aangepast, om het energieverbruik te verminderen en volledig te profiteren van het natuurlijke daglicht. Het Daintree-systeem monitort de hoeveelheid bruikbaar, natuurlijk licht dat de gewassen bereikt door middel van PAR-sensoren (photosynthetic active radiation) die buiten en binnen de teeltruimte zijn aangebracht. Vervolgens wordt de hoeveelheid extra licht van de L1000 daarop aangepast, zodat er in de dagelijkse lichtbehoefte (DLI) kan worden voorzien. Door deze benadering wordt het energieverbruik geminimaliseerd en de operationele kosten verlaagd op zonnige dagen. Dit verhoogt de winstgevendheid zonder invloed op de productiviteit.

Malcolm Yare, horticulture commercial leader van Current: "Aardbeien zijn een typisch zomergewas dat de consument het liefst het hele jaar door wil kopen. Er gaat niets boven een zelfgeteelde aardbei, maar door de ontwikkelingen in de kasverlichting en technologie hoef je niet meer te wachten tot de zomermaanden om een Britse aardbei te proeven. Global Berry bewijst dat je met de juiste technologie en de juiste benadering midden in de winter aardbeien kunt telen onder glas, die net zo groot, zoet en smaakvol zijn als het fruit dat je in de zomer plukt."

John Downes: "Het leveren van fruit van hoge kwaliteit en het verlagen van onze afhankelijkheid van de import op een duurzame manier is van uiterst belang voor Britse retailers. Door het hele jaar door aardbeien te produceren, kunnen we ook vastere arbeidscontracten aanbieden aan seizoenswerkers, is de kwaliteit van de producten in de schappen consistent en wordt de lokale toeleveringsketen voor de Britse consument sterker. Ook is de CO2-voetafdruk lager dan bij aardbeien die in de winter vanuit warmere klimaten worden geïmporteerd."

Voor meer informatie:
Colin Woodford
GE Current, a Daintree company
Colin.Woodford@gecurrent.com
Publicatiedatum: