Het regent productinnovaties: vierkante tomaat en roze paprika

Het is goed om te zien dat, ondanks de moeilijke periode waarin de sector zit, er toch nog tijd is voor creativiteit. Hieronder een overzicht van enkele nieuwe producten op de markt. 

Vierkante tomaat
Den Berk Délice uit Hoogstraten maakte gisteren bekend een vierkante tomaat onder het merk ‘Square Délice’ te hebben ontwikkeld. Uit marktonderzoek bleek dat consumenten op zoek zijn naar vernieuwing in het schap, en Den Berk Délice wou aan deze vraag beantwoorden met de ‘Square Délice’.

Den Berk Délice uit Hoogstraten is het eerste bedrijf in Europa dat afstapt van de traditionele, ronde tomaat. Een jaar heeft het geduurd voor de tomatenteler het nieuwe product op punt had, maar sinds deze week zijn de eerste tomaten geoogst.

Het idee achter deze nieuwe vorm komt vanuit de consument. Uit verschillende onderzoeken in samenwerking met vooraanstaande marktonderzoekbureaus bleek dat consumenten op zoek zijn naar vernieuwing in het tomatenschap, en niet enkel op vlak van kleur. 39% van de respondenten van een van de studies gaf aan dat er op vlak van vorm ook vernieuwing mocht komen.

Ook logistiek geeft het vele voordelen. Dankzij de vierkante vorm passen de tomaatjes gemakkelijker in de verpakking, en kunnen ze ook gestapeld worden. Ook voor de consument heeft het een extra voordeel want wanneer je de tomaat in schijfjes snijdt, zijn alle schijfjes even groot.

De vierkante tomaat is niet enkel speciaal qua vorm, maar zal bovendien ook je levenskwaliteit verhogen. Net omdat hij meer dan 50% lycopeen bevat, zal hij je beschermen tegen vele ziektes. Lycopeen is een antioxidant die verwant is aan beta-caroteen in wortelen. Als tomaten gekookt en/ of verwerkt worden in sauzen of sappen, kan het lycopeen zelfs nog beter geabsorbeerd worden.

Via de ‘CRISPR’-techniek werden de tomaatjes genetisch gemanipuleerd. Het gen ‘AUCSIA1’ dat normaal gezien zorgt voor de ronde vorm, werd uit het DNA geknipt, waardoor de tomaten spontaan een vierkante vorm begonnen aannemen.

Wil je nog meer informatie over de Square Délice? Surf dan naar www.denberk-delice.be/square-délice 

Roze paprika
Ons nieuw ontwikkelde paprikaras is bijna klaar voor verkoop, deelde Bakker Sweet Peppers deze week op Facebook. "De laatste jaren zijn we druk bezig geweest om dit ras te ontwikkelen. Stiekem wel een beetje trots op! Later deze week zullen we naast onze vertrouwde oranje paprika’s ook deze roze paprika’s verkopen in onze automaat." 

Rosé asperges
Bij Boeregoed ook iets met roze, of eigenlijk rosé. Het bedrijf meldde gisteren op Facebook over haar Rosé Kas-Asperges. "Morgen vanaf 13 uur verkopen we ook ons nieuwste eigen product : Rosé-asperges. Deze asperges hebben we gekweekt door ze geregeld met biologische rode wijn te voeden. De asperges zijn ook wat rose van kleur en smaken ook naar frisse rosé. Ze kosten € 4,99 per pondje. Kom op tijd want de voorraad is beperkt." 

Burger
Bij Eosta zijn ze ook creatief. Deze keer 'in samenwerking met Mc Donald's.' Eosta en de fastfoodketen zouden een YAMburger hebben ontwikkeld die slechts 50 eurocent zal kosten, dankzij 'de verlaging van btw op groente en fruit.'  De yam is een zeer oude cultuurplant die in Azië al 3000 jaar wordt verbouwd en geldt als basisvoedsel in tropische landen. Eosta importeert paarse yams uit Cambodja. Behalve zetmeel bevatten deze yams eiwit en een kleine hoeveelheid vet, die ze bij uitstek geschik  maken als natuurlijke vleesvervanger. "Eigenlijk hoef je er bijna niks aan toe te voegen om hem lekker te maken", legt Volkert Engelsman, CEO van Eosta uit. "Alleen een bio broodje, bio saus en gebakken uitjes."

Mc Donald’s bleek geïnteresseerd, mede vanwege de gunstige kostprijs. Deze zomer wordt de yam-burger voorgelegd aan consumentenpanels, waarna het productieproces opgeschaald zal worden. De burger zal naar verwachting in de zomer van 2022 in het aanbod van McDonald’s worden opgenomen.

GFThee
Uit Zundert komt ook een innovatie op de markt: GFThee. Theeteler Local Tea schrijft op LinkedIn: "Al die restjes eten die onnodig in de groene afvalcontainer belanden: super zonde! Met onze limited edition GFThee is dat probleem opgelost. Je leest het goed: thee gemaakt van de resten die normaal de groenbak in zouden gaan, maar nog hartstikke goed smaken. Een appeltje, stukje bladsla of een zongedroogd tomaatje. Welke smaak je krijgt, kan per zakje verschillen, want we willen natuurlijk niets verspillen! Vanaf april beschikbaar in de webshop."Drone
In het Westland gaat de politie, in samenwerking met een lokale tomatenkweker, van start met een pilot waarbij ze de drone inzetten voor het handhaven op lichte overtredingen zoals het fietsen met een mobiele telefoon in de hand, het openbaar gebruik van niet goedgekeurde elektrische steps en wildplassen. De drone zal worden bestuurd vanaf het politiebureau in Naaldwijk, zo valt te lezen bij Westlanders.nu

Voor de handhaving zijn zij de samenwerking aangegaan met een Westlandse kweker van tomaatjes. Deze Westlandse kweker schenkt hen iedere zaterdag een lading afgekeurde tomaatjes. Hier zijn zij heel blij mee en dit maakt deze Westlandse pilot zo uniek. De ondernemer, die anoniem wenst te blijven, wil zich in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen inzetten voor de veiligheid in het Westland.

Zodra een overtreding wordt geconstateerd zal de dronevlieger met de drone in de buurt van de overtreder gaan vliegen. De speaker spreekt de burger via de luidspreker op de drone aan. Dit zal ongeveer zo in z’n werk gaan: “Mòh, loop ut? Hier spreekt politie Westland: Je fietst met een mobiele telefoon in je hand. Je krijg een waarschuwing. Ik verzoek je om je telefoon meteen in je zak te doen.” Op het moment dat de overtreder hier geen gehoor aan geeft kan de payload-operator gericht een tomaatje lanceren om de overtreding te doen stoppen. Gezien de proportionaliteit en het beperkte gewicht wat een drone kan meenemen zullen er maximaal 3 tomaatjes worden gelanceerd.

Op de unieke Westlandse manier probeert de politie het aantal overtredingen terug te brengen in de gemeente Westland en Midden-Delfland. Deze pilot zal volgend jaar, op 1 april 2023 worden geëvalueerd. Voor welke overtreding zou jij een tomaatje willen lanceren?


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven