Kabinet rekent op verzet glastuinbouw tegen afschaffing verlaagd tarief energiebelasting

Het kabinet heeft op 28 maart 2022 een eerste concept van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin zijn bijna veertig plannen voor hervormingen en investeringen opgenomen, waarvoor Nederland aanspraak hoopt te maken op 4,7 miljard euro uit het EU-coronaherstelfonds.

Eén van de maatregelen is hervorming van de energiebelasting. Het kabinet wil de structuur van energiebelasting aanpassen. Dat heeft gevolgen voor de glastuinbouw. Het verlaagd tarief in de energiebelasting voor glastuinbouwbedrijven wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Het zal leiden tot een lastenverzwaring bij de glastuinbouw. Het kabinet rekent op verzet tegen de aanpassing. 

De focus van de plannen, allemaal na te lezen in het eerste gepubliceerde concept-herstelplan, ligt onder meer op klimaat, digitalisering, volkshuisvesting, kansengelijkheid, en de arbeidsmarkt. Ook wordt geïnvesteerd in de zorg en de aanpak van witwassen en belastingontduiking.

Ook verlaging van het tarief voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) 2e en 3e schijf elektriciteit is onderdeel van de plannen. Verlaging van de tarieven zou per 2023 moeten gebeuren. 

Op basis van de inbreng van de Tweede Kamer, de consultatie van de belanghebbenden, en de dialoog met de Europese Commissie zal er de komende maanden gewerkt worden aan het opstellen van een finaal plan. Het streven is om dit in juni 2022 aan de Tweede Kamer te presenteren. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven