Kijkje in de keuken bij 'hogere puzzelkunde'

Susanne Visser ontving 4 maart zeven medestudenten en twee docenten in Schiedam. Zij is logistiek planner bij Klasmann-Deilmann Benelux. Haar functie valt in de categorie 'Hogere Puzzelkunde', zo valt te lezen in een verslag van het bezoek op de website van Hogeschool Inholland. De kunst van het werk van Susanne is om klanten, verkopers, chauffeurs en productiemedewerkers tevreden te houden en alles flexibel en just-in-time te organiseren.  

Directeur Daphne Bronkhorst presenteerde het bedrijfsverhaal vanaf 1913, het heden en de strategie. De huidige CO2-problematiek dwingt het bedrijf om extra te innoveren. Veen kan maar een paar weken per jaar geoogst worden. Het veen komt nu met name uit Duitsland en de Baltische staten. Het bedrijf zoekt naar vervangers hiervoor.

Uitdaging
Student Tom Ootes: "Alle grondstoffen komen samen op twaalf productielocaties in Europa, aangestuurd vanuit het Duitse hoofdkantoor. Om alle ingrediënten op het juiste moment bij elkaar te krijgen, is een grote logistieke uitdaging. Het bedrijf focust op 'wil de klant er voor betalen' en op 'lokale beschikbaarheid.

Substraat zal de komende jaren vervijfvoudigen in gebruik, doordat steeds meer vollegrondproducten te kweken zijn op substraat. De verwachting is dat 50% van de potgrond gebruikt wordt voor de teelt van groenten en zachtfruit. Klasmann speelt hierop in en ontwikkelt ook zijn eigen producten om telers hiermee vooruit te helpen, zoals de afbreekbare stek- en zaadplug Growcoon.  

Klasmann-Deilmann speelt handig in op de toekomst en ontwikkelt continu verder. Een zeer interessant bedrijf!" 

Innovatie
Na de zonnige rondleiding over het bedrijfsterrein aan de Nieuwe Waterweg presenteerde Co-Anne Kranenburg 'Log & Solve', een innovatief digitaal platform.  

Student Rens Muller: "Het is een app voor het verzamelen en registreren van data. Het biedt de teler een beter overzicht en inzichten voor toekomstige productie. De input komt van verschillende sensoren en van de teler zelf. Binnenkort zal ook een connectie met de klimaatcomputer worden geprogrammeerd. Voor Klasmann is dit totaal nieuwe business, naast het leveren van substraten." 

Bron tekst en foto: Hogeschool Inholland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven