"Kruidensector moet zich aanpassen aan de nieuwe wereldorde"

Europe Retail Packing in Poeldijk voorspelt dat de gehele sector te maken zal krijgen met problemen van historische omvang als gevolg van zowel de Covid-pandemie als de oorlog in Oekraïne. "De kruidensector is grotendeels gebaseerd op het idee van globalisering, dat helaas op de proef wordt gesteld door krachten die boven ieders macht liggen," vertelt Omer Kamp van ERP. 

De tol van twee jaar Covid-19-pandemie wordt nu pas duidelijk in de vorm van logistieke tekortkomingen, aanhoudende prijsstijgingen en een krankzinnig hoge inflatie. Alsof dat nog niet genoeg is, verergert de oorlog in Oekraïne deze problemen nog verder en zijn er ook nieuwe uitdagingen bijgekomen. De hele markt is in een achtbaan van onzekerheden en incoherenties terechtgekomen. "Het spreekt voor zich dat snelle en vastberaden aanpassingen noodzakelijk zijn om de huidige golf van noodlottige omstandigheden te boven te komen," zegt Raymond van de Burgh. 

Afrikaanse kruiden, die een reputatie hebben opgebouwd als toegankelijk, goed en betaalbaar, lijden nu onder een beperking van het aantal vrachtvluchten, forse prijsstijgingen en langere levertijden. In Israël vormen de devaluatie van de munt en de prijs van ruwe olie ($120 per vat) obstakels in de vorm van onvermijdelijke prijsstijgingen en het inleveren op kwaliteit. Daarnaast staat de productie in de EU onder druk nu de gasprijs een recordniveau heeft bereikt en grondstoffen, zoals karton en plastic, steeds moeilijker te verkrijgen zijn. "Hoe dan ook zal er voor de kruidensector niets anders opzitten dan zich aan te passen aan deze nieuwe wereldorde," zegt Omer Kamp. 

Het in Nederland gevestigde bedrijf heeft daarom besloten om deze problemen volgens een enigszins nieuwe methodologie te benaderen, die eerder gericht is op uitbreiding dan op krimp. "Onze klanten profiteren van een stabiele en dagelijkse aanvoer van kruiden uit alle hoeken van de wereld zonder risico's te lopen. We kunnen orders dezelfde dag leveren en bieden een uitgebreid aanbod aan kruiden aan," vervolgt Joella Steenbergen. 

Daarnaast hecht het bedrijf er met name in deze instabiele periode grote waarde aan om haar klanten te voorzien van objectieve, relevante informatie zodat deze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Om deze reden verzendt het bedrijf dagelijks nieuwsbrieven aan iedereen op de mailinglijst. Deze nieuwsbrieven bevatten updates op het gebied van verkrijgbaarheid, vooruitzichten, kwaliteit en gebeurtenissen die de handel belemmeren. 

Volgens ERP blijft de vraag ondanks de toestand in de wereld stabiel en trekt deze zelfs aan onder invloed van de gunstige verwachtingen voor de komende periode. "De Covid-beperkingen zijn nagenoeg opgeheven en consumenten gaan er weer op uit. Bovendien wordt het beter weer en staat Pasen voor de deur. Over enkele dagen zullen we merken dat de consumptie in de horeca weer toeneemt."

"In onze kassen in Nederland worden koriander, dille en kervel geoogst en binnenkort ook tijm, citroenmelisse, basilicum en dragon. Vanuit Spanje is de aanvoer van munt, koriander, dille en peterselie stabiel en ruimschoots toereikend, en dit ondanks de transportstakingen. In sommige regio's, zoals Polen, Duitsland en Zuid-Frankrijk wordt bieslook geoogst, naast een continue aanvoer vanuit Jordan River in Ethiopië." 

Het bedrijf vertelt verder dat er ondanks het feit dat de aantallen toereikend zijn nog verbeterpunten op het gebied van kwaliteit bestaan. De weersomstandigheden zijn in deze periode van het jaar minder gunstig voor bijvoorbeeld basilicum. De temperaturen zijn niet te hoog of te laag en de luchtvochtigheid is hoog. Als gevolg hiervan is de kans dat velden besmet raken met schimmelziekten groter dan anders. Zonder de juiste bestrijding kunnen grauwe schimmel en meeldauw zich snel verspreiden. Geregelde inspecties zijn dan ook noodzakelijk. 

"We hebben onszelf de taak toebedeeld om voorafgaand aan de verlading een gefotografeerd QC-rapport te verstrekken om verrassingen te voorkomen. Onze klanten kunnen ervan op aan dat we betrouwbare informatie leveren. We willen onze klanten niet teleurstellen en transparantie is één van onze voornaamste waarden," zegt Omer Kamp. 

Een ander aandachtspunt is dat de sancties die de EU, Amerika en andere westerse landen aan Rusland hebben opgelegd met betrekking tot de export grote gevolgen zullen hebben voor de markt. Enerzijds zullen bedrijven moeite hebben om betalingen voor reeds verladen producten terug te vorderen en anderzijds zullen deze bedrijven hun kruiden naar het Europese vasteland om moeten leiden. 

Dit zal leiden tot een overbevoorraade markt, waarbij nieuwe spelers deze al verzadigde markt zullen willen betreden. Vanwege deze ingrijpende veranderingen op de markt meent ERP dat het transformeren van een goed bedrijf in een geweldig bedrijf niet langer een keuze is, maar een noodzaak. 

"Ondanks een pandemie, oorlog en economische malaise, zien we het als onze taak om de continuïteit en het succes van de sector na te streven. Het is aan ons om deze uitdagingen om te zetten in kansen," zegt Wessel Prinns van ERP tot slot. 

Voor meer informatie: 
Omer Kamp
Europe Retail Packing B.V.
Tel: +31 174 282 510
Tel: +972 54 6512199 
Omer@erpnl.nl  
www.erpnl.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven