Plant Experience (PX) voor Vertical Farming 2.0

"Andere bedrijven richten zich op UX, oftewel user experience. Bij Liberty Produce richten we ons op PX, de ervaring van de plant. We ontwerpen onze systemen op basis van plant- en menselijke factoren. Het krijgen van feedback van de planten staat centraal," zegt Benita Rajania, Product Director bij Liberty Produce.

Liberty Produce, opgericht in 2018 door Dr. Philippe Mozzanega en Dr. Dylan Banks, heeft de academische achtergrond van Dylan in natuurkunde en techniek samengebracht met die van Philippe in agronomie en biotechnologie om dynamische agtech-oplossingen te ontwikkelen voor lokale, duurzame voedselproductie en -zekerheid. Met een achtergrond in start-ups en commercialisering, heeft Benita de commerciële strategie voor Liberty Produce geleid; het team is inmiddels uitgegroeid tot 15+ medewerkers.


Het team toonde een aantal van hun recente werken tijdens het VFD-bezoek aan hun kantoor in Londen. Momenteel werken ze aan GrowCube waarmee kinderen leren over hydrocultuur en hands-on zijn met de gewassen.

In 2019 opende Liberty Produce zijn onderzoeksfaciliteit in Dundee, de Future Farming Hub, in het James Hutton Institute in Schotland in samenwerking met het Britse agtech-centrum Crop Health and Protection (CHAP). De missie van de faciliteit is om een geavanceerde omgeving te bieden voor het doen van onderzoek en het testen van vertical farming.

Aanbod van technologie voor vertical farming
Liberty Produce biedt een breed scala aan technologieën voor vertical farming, zoals containerfarms, systemen voor de toediening van voedingsstoffen, tuinbouwverlichting en geïntegreerde controlesystemen. Liberty Produce heeft ook zijn Future Farming Hub, gericht op het ontwikkelen en verspreiden van informatie over vertical farming door middel van onderzoek & ontwikkeling, de Future Farming Hub School en de Future Farming Hub blog.

"Wanneer onze klanten werken met nieuwe gewassen, zien we dat er weinig onderzoek is om hen te ondersteunen. Daarom bieden we consultancy door middel van proeven en onderzoek & ontwikkeling. Een teler kan zijn ruimte niet ontwikkelen zonder eerst de plant te begrijpen," zegt Philippe, die de noodzaak benadrukt om productiefaciliteiten te ontwerpen met het gewas in gedachten.

Systemen in containers
Liberty Produce biedt twee belangrijke containersystemen: het commerciële teeltbedrijf-model en de Liberator. De Liberator is ontworpen voor afgelegen locaties en extreme omgevingen. Beide modellen hebben volledig geïntegreerde en gecontroleerde systemen die meer dan 90% van de watertoevoer recyclen en hergebruiken en een hoge efficiëntie hebben bij de toediening van voedingsstoffen. De Liberator is ontworpen om off-grid te werken, kan een deel van zijn eigen watertoevoer produceren en heeft toegang tot hernieuwbare energie. Dit maakt de Liberator ideaal voor afgelegen gemeen-schappen, NGO's, militairen en rampenhulpgroepen, aldus de website van het bedrijf.

LED-verlichting: FolioNova en SuperNova
Liberty Produce heeft twee watergekoelde LED-verlichtingssystemen ontwikkeld, waardoor de koelbelasting van het HVAC-systeem wordt verminderd. Bovendien zijn er nog meer in ontwikkeling. De FolioNova is een breedspectrumverlichting, terwijl de SuperNova vier volledig afstembare en programmeerbare kanalen heeft waarmee de teler het spectrum kan aanpassen.

Distributie van voedingsstoffen
Naast de hydroponic-systemen in de containerteeltbedrijven heeft Liberty Produce zijn Hydrobubble-technologie ontwikkeld om het irrigatiewater te doordrenken met microscopisch kleine gasbelletjes om de zuurstoftoevoer te verhogen, de opname van voedingsstoffen te bevorderen en de gezondheid van de wortels te verbeteren.

Liberty Produce is ook bezig met de ontwikkeling van een volledig geïntegreerd smart systeem waarmee de vertical farm op afstand kan worden bediend.

Samenwerking op het gebied van onderzoek: een belangrijke factor
Zoals Philippe uitlegt, ontwikkelt Liberty Produce vaak samenwerkingsverbanden met haar klanten om onderzoek te doen en zo optimale teelt te realiseren. Benita suggereert dat de focus op een nauwe samenwerking met telers een belangrijke onderscheidende factor van Liberty Produce is.

"Een deel van de reden waarom telers voor ons kiezen, is dat we niets maken tenzij het een doel heeft. Er bestaan veel producten beschikbaar buiten de verkoop. Maar de grote fabrikanten bieden een bepaald product en een bepaalde grootte aan, en je kunt het nemen of niet. Wij kunnen de telers oplossingen op maat bieden."

Voor meer informatie: 
Dr. Philippe Mozzanega, medeoprichter en wetenschappelijk directeur
Benita Rajania, product directeur
Liberty Produce
benita@liberty-produce.com
www.liberty-produce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven