Kroatisch Bjelovar verandert van kaasstad in tomatenstad

In het Kroatische stadje Veliki Korenovo zal een nieuwe geothermische bron worden aangelegd. Van daaruit zal onder meer het toekomstige bedrijventerrein worden verwarmd. Sinds de aankondiging zijn de telefoons van het stadsbestuur van Bjelovar niet meer gestopt met rinkelen. "Er is geen tekort aan potentiële investeerders", beweert burgemeester Dario Hrebak van Bjelovar.

Hij verklapt dat hij een ontmoeting heeft gehad met potentiële investeerders. Zo is er een Syrisch bedrijf voor de productie van komkommers en paprika's. De Syriërs zijn nog steeds geïnteresseerd, maar er is nog een ander gewas dat in de regio zou kunnen ontkiemen: paprika's en tomaten.

Het agrotechnologische bedrijf Crop Hrvatska is serieus geïnteresseerd in de aankoop van grond, aangezien het sinds vorig jaar op zoek is naar een ideale grond voor de bouw van kassen voor het telen van tomaten. "Gezien de laatste omstandigheden met betrekking tot de geothermische bron, lijkt het erop dat Korenovo aan al hun behoeften voldoet", aldus de burgemeester.

Het team van Crop Hrvatska zegt verschillende locaties in Kroatië te hebben geanalyseerd en de selectie te hebben teruggebracht tot drie, waaronder Bjelovar. "Gezien het nieuws over de geothermische bron is Bjelovar in het voordeel, aangezien het een stap vooruit is gegaan. Er zijn namelijk drie belangrijke criteria voor het kiezen van een locatie - goede transportverbindingen, voldoende grond en goedkope energie", zegt Jerko Trogrlić, mede-eigenaar van Crop, dat 12 hectare grond nodig heeft om de productie te ontwikkelen.

Op zes daarvan zijn ze van plan kassen te bouwen waarin ze het hele jaar door tomaten zullen produceren. Op de andere zes komen zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit. Aangezien de bedrijvenzone in Veliki Korenovo 80 hectare beslaat, is vanzelfsprekend aan het criterium met betrekking tot het land is voldaan, terwijl aan de overige twee niet is voldaan. Met de bijna voltooide snelweg vanuit Zagreb, zouden er betere transportverbindingen naar Korenovo moeten gerealiseerd worden. Eind volgend jaar zou er goedkope energie uit de bron moeten komen.

"We kunnen zo lang wachten. Het duurt namelijk tussen de 16 en 17 maanden vanaf het moment dat we over de locatie beslissen tot het begin van de productie, en voor zover ik weet duurt het ongeveer zo lang om een geothermische bron voor energie te gaan gebruiken", zegt Trogrlić, een deskundige op het gebied van public relations. Hij begon het bedrijf twee jaar geleden samen met IT-deskundige Jan de Jong. Samen besloten ze in de tomatenbusiness te stappen met het Nederlandse bedrijf DutchGreenhouses en zijn tuinbouwinvesterings-fonds met uitgebreide ervaring op dit gebied.

De investering bestaat uit een productie volgens de nieuwste principes, met behulp van moderne technologie. Daarnaast biedt zij werk aan 60 à 70 mensen - van topingenieurs tot arbeidskrachten die in de kassen zelf zullen werken.

Het bedrijf Crop Hrvatska werd naar Bjelovar uitgenodigd door de burgemeester van Bjelovar, Dario Hrebak. Potentiële investeerders konden goed met hem en de andere medewerkers van het stadsbestuur van Bjelovar overweg. "We zien dat potentiële investeerders zeer serieus zijn en ik zou blij zijn als ze echt naar Bjelovar komen. Sinds we hebben aangekondigd dat we met de bouw van een nieuwe put beginnen, hebben verschillende bedrijven ons geïnformeerd. Dat bewijst dat de put zelf nog maar het begin is van een veel groter verhaal. Dankzij dit project zullen we nieuwe investeringen in Bjelovar aantrekken", stelt Dario Hrebak.

Bron: www.klikni.hr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven