Veel vraag naar kaspaprika uit Turkse Mersin

In Mersin, een van de grote Turkse tuinbouwregio's, worden veel producten geteeld in kassen. 's Winters is er veel activiteit. Nadat Adem Keskin met pensioen ging, heeft hij twee aparte kassen gebouwd van 1.600 m2 in het district Erdemli. Hij is rode paprika's gaan telen met zijn vrouw en de hulp van zijn kinderen.

Adem Keskin: "Het is een hobby voor ons. Ik heb twee zonen en zij helpen me met het zware werk. Eerder teelde ik tomaten, maar daar ben ik mee gestopt. Nu teel ik al drie jaar paprika's, want het werk is eenvoudiger en de opbrengsten zijn hoger. We proberen ook verschillende variëteiten, meestal voor tomaten en citroenen. Ik denk dat het beter zal zijn voor ons land als we ook andere producten, zoals aubergine en paprika's kunnen telen. Ik ben in ieder geval begonnen met de teelt van een nieuw product. We planten in augustus. De zaailingen zijn na 10 dagen te zien, na 20 dagen bieden we steun voor de planten, zodat ze rechtop blijven staan. Na 25 dagen komen er groene paprika's aan de plant, die heerlijk ruiken en een goede smaak hebben. Alhoewel ze nog bitter zijn, hebben ze toch ook een zoete smaak."

Op de vraag naar de kolenkachels in de kassen tegen de vorst merkt Keskin op dat ze die in de avond aansteken, zodat het binnen in de kas 3 graden blijft.

De geteelde paprika's worden verkocht in veel grote steden, van Erdemli, Adiyaman, Hatay, Diyarbakir en Istanboel tot aan Ankara. "Van onze producten kunnen we goed leven. Als je op een stuk grond van 600 m2 citroenbomen plant, kun je die voor ongeveer € 900 verkopen. In vergelijking daarmee vormen paprika's een goede bron van inkomsten voor telers," zegt Keskin.

"De prijzen op de markten moeten omlaag. Het is niet goed dat een paprika die ze bij ons kopen voor € 0,90 wordt verkocht voor € 1,81 per kilo. En dan heb ik het over de markt in Erdemli, niet eens die in Istanboel. Het is gewoon te veel en het jaagt de klanten weg."

Bron: Yeni Akit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven