Miguel Gonzalez, MG Fruit:

"Voor geen enkel Spaans product is het een rampjaar geweest"

Tholen - De aanvoer van Spaanse groenten verliep de afgelopen weken niet eenvoudig als gevolg van de transportstakingen, noodweer en ook de saharawind die zich liet gelden op de groenten. "Gelukkig lijken de stakingen nu voorbij te zijn, maar het heeft de afgelopen weken tot een fors lagere aanvoer geleid", aldus Miguel Gonzalez van MG Fruit. 

"De hoge kosten hebben geleid tot onvrede bij de transporteurs. Uit angst dat hun product niet werd vervoerd, hebben producenten vervolgens besloten niet te oogsten. Daar is de regen bovenop gekomen. Over het algemeen snakte men in Spanje naar regen, maar de hoeveelheid regen die nu juist in de productiegebieden Almeria en Murcia is gevallen, doet de situatie geen goed. Kwalitatief is de Spaanse handel dan ook niet optimaal", aldus Miguel.

Prijzen gingen afgelopen week naar ongekende hoogte. "Met name producten als ijsbergsla en rode paprika's waren ongekend duur, omdat men veel minder heeft geoogst. Maar ik verwacht dat dit deze week wel meer gaat normaliseren. Dat zien we nu al bij de rode paprika's, omdat er meer Hollandse op de markt komen. Ronde tomaten voor 16/17 euro is natuurlijk ook absurd voor de tijd van het jaar, al speelt het Marokkaanse exportverbod daarbij ook zeker een rol", aldus Miguel.

Hij gelooft niet dat klanten openstaan om de hogere kosten voor transport, verpakkingen et cetera door te rekenen. "Onze handel valt of staat met vraag en aanbod. Als een product er niet is, gaat de prijs omhoog. De hoge prijzen van de afgelopen weken waren dan ook vooral een gevolg dat het product niet beschikbaar is. Als je vraagt om een hogere prijs omdat de tuinder meer kosten heeft, wordt er over het algemeen niet zoveel coulance getoond."

Toch zullen over het algemeen de Spaanse telers tevreden terugkijken naar afgelopen seizoen, verwacht Miguel. "Natuurlijk waren er hier en daar ook lagere prijzen, maar ik kan geen enkel Spaans product noemen waarvoor het een rampjaar is geweest. Zelfs aardbeien, waarvan vorig jaar deze tijd echt een overaanbod was waarbij je niet wist waar je ze kwijt kon, zijn nu een heel seizoen goed aan de prijs geweest. Over het algemeen is de balans dit seizoen prima."

"Zeker tot en met eind april zullen er nog wel Spaanse kasgroenten   op de markt zijn. Hoeveel er afgestuurd worden, hangt ook van het Hollandse aanbod af. De transportkosten zijn enorm, dus hoe dichterbij men afzet kan vinden, hoe beter", aldus Miguel. "En dan staat ook het watermeloenenseizoen alweer op punt van beginnen. Zelf starten we volgende week al met watermeloenen uit Marokko, half april gevolgd met de teelt vanuit Almeria. Door het slechte weer zal het Spaanse watermeloenenseizoen wat later starten, maar ik verwacht wel hoge prijzen voor de eerste meloenen. Daarbij zal de Ramada,n die van start gaat, de verkoop zeker een push geven."

Voor meer informatie:
Miguel Gonzalez
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
+31 (0)6 5126 7933
miguel@mgfruit.nl   
www.mgfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven