Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Meer lng, maar ook meer aardwarmte?

Of 'we' er écht blij mee moeten zijn, dat moet iedereen voor zichzelf invullen, maar feit is dat vorige week is afgesproken dat de Verenigde Staten veel meer vloeibaar gas, lng, aan de Europese Unie gaan leveren. Na een piek in de gasprijs halverwege vorige week lijkt het nieuws de gasprijs weer iets gedrukt te hebben. Dit en meer in deze nieuwe crisisupdate.

President Biden en voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie kondigden vrijdag de lng-afspraken aan. Het gaat om afspraken over levering tot 2030. Voor dit jaar gaat het om 15 miljard kubieke meter, boven op de 22 miljard die al was afgesproken. Het lng-volume uit de deal van vrijdag gaat om een kleine tien procent van de EU-gasimport uit Rusland.

Bij de NOS zet Lucia van Geuns, energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, al wel kanttekeningen. Bijvoorbeeld dat Amerika het gas niet allemaal zelf kan ophoesten. "Het zal via marktpartijen samenwerkingen moeten aangaan met andere landen die lng hebben." Ook moet hier extra infrastructuur aangelegd worden om de lng-boten leeg te pompen en het gas op te slaan. 

De gasprijs sloot vrijdag op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, nog net boven de 100 euro per megawattuur af voor een aprilcontract: 101,269 euro. Voor winter 2022 gaat het om 92,571 euro per megawattuur. Vanochtend lagen de Intraday daggasprijzen tot half 11 onder de grens van 100 euro. 


Contractprijs gas winter 2022 op TTF t/m 25 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen 

Met of zonder lng of Russisch aardgas, het besef lijkt er te zijn dat de Nederlandse glastuinbouw verder moet verduurzamen, juist omdat de verwachting is dat de gasprijzen nog wel even héél hoog blijven liggen. Adviseur Gerard van Antwerpen van adviesbureau Nife velt in de Volkskrant een hard oordeel: "De sector heeft gewoon zitten slapen. Wij hebben vorig jaar, toen de gasprijs extreem laag was, voor onze klanten aardgas ingekocht tot 2025 voor 18 cent per kuub." Een aantal grote telers heeft volgens de adviseur zijn prijzen nauwelijks vastgelegd en zit nu in zwaar weer. 

Aardwarmte als optie komt aan bod in een artikel in reactie op de noodkreet van Glastuinbouw Nederland over de energiecrisis. Paprikatelers Pascal en Geert van der Sande uit Nootdorp hopen erop. Noodgedwongen is momenteel slechts zeven van de tien hectare kas in gebruik. Samen met collega's willen de telers aansluiten bij een aardwarmteproject. Probleem is dat bewoners in de buurt bezwaar maken tegen een gebouw dat het uitzicht zou bederven. "Iedereen wil verduurzamen, maar als er ergens een nadeeltje is, staan ze gelijk op hun achterste benen", zegt Geert in de krant. Hij maakt zich zorgen over mogelijke vertraging, die hem zijn subsidie kan kosten.

In de krant komt ook Marco van Soerland van Trias Westland over aardwarmte te spreken. "Met de torenhoge energieprijzen is aardwarmte nu ook financieel aantrekkelijker." Lees hier (€) het hele Volkskrantartikel. Diezelfde Van Soerland komt ook aan het woord in een artikel van Change Inc. over warmtenetten in Westland. 

Nog meer aardwarmte in De Stentor. De krant ging kijken in de Koekoekspolder en kreeg uitleg van de gebroeders Vahl die met aardwarmte hun kassen verwarmen. "Op het gebruik van aardgas hebben we voor 80 procent bezuinigd", zeggen zij. 

De toekomst van glastuinbouwbedrijven is in het geding, maar hoe zit dat voor kunstmestproducent Yara. De NOS schrijft erover en stelt het bedrijf de vraag of een sluiting van fabrieken, zoals in Frankrijk en Italië, ook het geval kan zijn in Sluiskil. "Nee", zegt directielid Gijsbrecht Gunter. "Allerlei installaties zitten hier dicht bij elkaar. Daardoor gaan wij heel efficiënt met die kuub gas om." 

Technisch is het volgens Gunter geen enkel probleem om van gas op waterstof over te stappen in de volgens de NOS al langer omstreden fabriek. Het probleem zit in de beschikbaarheid van de hoeveelheden groene elektriciteit die de kunstmestfabriek nodig heeft om de productie op peil te houden en in de prijs daarvan.

Los van de gasprijzen uit een update van LTO Nederland van afgelopen vrijdag nieuws over het aanbieden van werk aan Oekraïense vluchtelingen. Dat is vanaf 1 april mogelijk, zo bleek uit uit een Kamerbrief van staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid. Lees hier de hele update. 

Dat de economische gevolgen wereldwijd groot zijn, is duidelijk. Vandaag geeft de Nationale Bank van België een update van de macro-economische vooruitzichten voor de Belgische economie. De groei van de Belgische economie wordt geremd tot 2,4% is nu de verwachting. De inflatie komt voor heel 2022 gemiddeld uit op 7,4%. De VRT schrijft over de update en wijst op de 'ongeziene stijging' van de loonkosten die bedrijven 'minstens tijdelijk in hun concurrentiepositie aantast.' Dat is het gevolg van een in België automatische aanpassing van de lonen als de prijzen boven een bepaald niveau stijgen.