Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Tweede Kamer wil graag naar 0% btw op groenten en fruit

Staatssecretaris van Ooijen heeft 24 maart in het VWS-debat over Leefstijlpreventie aangegeven zeer gemotiveerd te zijn om de btw op groenten en fruit te verlagen naar 0%. Momenteel is dat nog 9%. Er werd echter aangegeven dat btw op groenten en fruit niet voor de zomer geschrapt is.

Een deel van de Tweede Kamer, waaronder een aantal coalitiepartijen, snapt niet waarom dit zo lang moet duren. Gisteren was er een debat in de Kamer over de gezondheid van de bevolking. De Kamer vindt dat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) meer en sneller actie moet ondernemen om overgewicht, alcoholgebruik en roken te verminderen. Want eigenlijk hadden we in Nederland al veel verder moeten zijn, zo schrijft RTL Nieuws.

GroentenFruit Huis lobbyt al jaren voor deze btw-verlaging en is blij te horen dat er in ieder geval voor de zomer een plan ligt. Anne Marie Borgdorff keek namens GroentenFruit Huis online mee met het debat. "Deze nudge blijft ons natuurlijk niet onopgemerkt. Het is goed om te zien dat ook hier het goede voorbeeld wordt gegeven. De discussie gaat nu vooral over wat nu groenten en fruit is. GroentenFruit Huis heeft deze productdefinitie uitgewerkt en denkt hierin graag mee met de staatssecretaris. We hopen dat de btw-verlaging naar 0% snel wordt doorgevoerd." 

In een eerder stadium kwam naar buiten dat de verlaging van de btw op groenten en fruit nog jaren op zich liet wachten, omdat de ICT-systemen van de Belastingdienst de verandering deze regeerperiode niet aan zouden kunnen. Later werd dit tegengesproken door premier Rutte. Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst vertelde gisteren in de Tweede Kamer dat de ICT van de Belastingdienst over drie jaar grote wijzigingen wel aankan. Van Rij erkende dat de automatisering nu niet flexibel genoeg is voor echt grote stelselwijzigingen. Maar hij hoopt dat dat bij de volgende formatie wel zo is, zo meldt NOS.

Publicatiedatum: