Spaanse AGF-export bereikte nieuw record in 2021

De Spaanse export van groenten en fruit groeide in 2021 met 7,5% tot een totaal van € 15,6 miljard, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse onderzoeksbureau Observatorio Sectorial DBK. In vergelijking met 2014 werd er zelfs 50% meer groenten en fruit in het buitenland afgezet.

De groente-export kende een groei van 9,2% tot € 6,47 miljard, terwijl de export van fruit met 6,3% toenam tot € 9,13 miljard.

De andere landen van de Europese Unie namen vorig jaar 81% van het fruit en 78% van de groenten af die Spanje in het buitenland afzette. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren de belangrijkste bestemmingen.

De Spaanse import van groenten en fruit steeg ook, namelijk met 6,8% tot € 3,12 miljard. Ongeveer de helft van de geïmporteerde groenten kwam uit Marokko (47%). Bij het fruit kwam 19% uit het Noord-Afrikaanse land.

Volgens de analyse bestaat de sector uit een groot aantal kleine en middelgrote telers, die zich de laatste jaren wel steeds meer verenigen in telers- en afzetorganisaties.

In de AGF-groothandel is er een grotere mate van concentratie: de gezamenlijke omzet van de twintig belangrijkste bedrijven bedroeg in 2020 bijna € 5,7 miljard, die van de top dertig bijna € 7,2 miljard.

Bron: europapress.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven