UV-ontsmetting van pallets: "Kans verlagen om ziekte van ander bedrijf binnen te halen"

De Nederlandse glastuinbouw wil zo duurzaam mogelijk werken. In de praktijk betekent dat zo weinig mogelijk gebruik van middelen en toch een goede hygiëne in de bedrijfsvoering. Bovendien doen alle bedrijven in de keten hun uiterste best om een besmetting op één bedrijf, vooral niet over te brengen naar een ander bedrijf. Bijvoorbeeld via pallets.

Robert Poot en Lennart van der Welle zijn verantwoordelijk bij Looye Kwekers Verpak voor de techniek en de verpakhal. Zij kijken rond in de sector voor de meest duurzame technieken. In 2019 nodigden ze specialisten van CleanLight uit op het bedrijf om de mogelijkheden van ontsmetting zonder chemie door te spreken. Gesprekken volgden. Labtesten volgden.

Uiteindelijk, in de herfst van 2021 volgde de installatie van een UV Ontsmetter voor pallets. Robert Poot: “Door de oppervlakte van de pallets te ontsmetten, verlagen we de kans dat we mogelijkerwijs een ziekte vanuit een ander bedrijf binnenhalen.”

Arjo van der Sluis van CleanLight licht toe: “Ieder pallet wordt van boven en van onder behandeld met een hele hoge dosering ontsmettend UV licht. De dosering is vele malen hoger dan de dosering UV licht die in Nederland gebruikt wordt om drinkwater te ontsmetten. We gebruiken een hoger dan officieel benodigde dosering om ziektekiemen onschadelijk te maken, ook als die onder een dun laagje groene drek zitten. Of in een spleet in het houten pallet.”

Lennart van der Welle: “De behandeltijd is ongeveer 30 seconden. Die relatief korte tijd is nodig om het verdere logistieke systeem, zoals ontwikkeld door Viscon op een efficiënte wijze te laten draaien. De pallet ontsmetter is gekoppeld aan de Visconsystemen en functioneert dus eigenlijk als één gezamenlijk systeem.”

Het eind resultaat is een systeem waarbij pallets worden ontsmet op een duurzame manier, en zonder dat er vocht bij komt kijken. Ook is het een stap naar een nog zorgvuldiger vorm van samenwerking in de logistieke ketens van de glastuinbouw.

Voor meer informatie:
CleanLight
info@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven