negatieve impact op watervoorraden

Overheid keurt project voor bouw van ruim 100 ha kassen in Almería af

De Andalusische overheid heeft om milieuredenen een project voor de bouw van meer dan 108 hectare kas voor tomatenteelt in de gemeente Almería onhaalbaar verklaard. Het project zou niet beschikken over de benodigde watervoorraden voor de teelt.

De resolutie spreekt zich negatief uit over een verandering van het bestemmingsplan waarbij bosbouwgrond zou worden omgezet in geïrrigeerde tuinbouwgrond op verzoek van een bank die wil investeren in 132,76 ha dat toebehoort aan het bedrijf Cortijo Mazorque.

De wijziging kan niet worden gerechtvaardigd door het gebruik van ontzilt water voor irrigatie, want die optie geldt alleen voor landbouwgrond die voorheen werd geïrrigeerd met oppervlaktewater of water van watervoerende lagen.

De milieuvergunning wordt bovendien geweigerd door de "slechte algemene toestand" van de "overgeëxploiteerde" watervoorraden in Campo de Níjar.

De resolutie stelt ook dat de Andalusische Waterwet toelaat om geen nieuwe waterrechten of vergunningen voor gebruik van watervoerende lagen toe te kennen zolang die "het risico lopen niet naar een normale stand terug te kunnen keren wegens het voortduren van de omstandigheid die tot de verslechtering heeft geleid".

De Delegatie voor Duurzame Ontwikkeling in Almería geeft ook aan dat de concessieprocedure voor het gebruik van ontzilt water door de Gemeenschap van Watergebruikers van Níjar nog lopende is.

De resolutie van 9 maart, waartegen overigens beroep is aangetekend, stelt verder dat de wijziging van het bestemmingsplan "op geen enkele wijze kan worden bevorderd door de aanvraag van de concessie van het gebruik van ontzilt water. Het gebruik van ontzilt water moet tegemoet komen aan een onhoudbare situatie van de watervoorraden in het algemeen, maar kan niet als een rechtvaardiging dienen voor het wijzigen van de bestemming van bosbouwgrond naar geïrrigeerde landbouwgrond".

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven