Crisisupdate: Den Haag is in meerderheid tegen extra Gronings gas

De afgelopen dagen zat er een dalende lijn in de gasprijzen en werd zelfs een 'vooroorlogs' prijsniveau gehaald. Gisteren stegen de gasprijzen weer iets, op de dag dat in Den Haag uitgebreid gedebatteerd werd over hoe het nu verder moet. In deze nieuwe crisisupdate zetten we zoveel mogelijk berichten hierover weer op een rijtje.

De gasprijs sloot dinsdag voor zowel april als winter 2022 iets hoger af dan maandag. Vanochtend om 11.00 uur lagen de prijzen tot en met het derde kwartaal van 2022 zelfs nog weer iets hoger. Alle gasprijzen tot en met het derde kwartaal van 2022 liggen weer boven de 100 euro per megawattuur. De daggasprijs op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, opende vanochtend nog wel onder die grens met 97 euro, maar iets na 9.00 uur klom de prijs alweer boven de 100 euro. 


Contractprijs gas winter 2022 op TTF t/m 22 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen 

De gasprijs blijft nog steeds sterk afhankelijk van de geopolitieke berichten. In de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zit nog weinig schot en dus lijkt de huidige crisissituatie nog niet zomaar één-twee-drie voorbij. 

Reden te meer voor maatregelen. In Den Haag werd er gisteren over gesproken door Kamerleden. Het kabinet reageert vandaag. Onder meer het Algemeen Dagblad schrijft erover. Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt aan op verdergaande maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren, schrijft de NOS. De belastingvrije kilometervergoeding zou bijvoorbeeld versneld van 19 naar 23 eurocent moeten. 

Vrijwel alle partijen in Den Haag zijn ondertussen, net als minister Jetten, tegen oppompen van extra Gronings gas. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. Vanuit de glastuinbouw is hiervoor een petitie gestart. 

Het Centraal Planbureau komt vandaag met een rapport waaruit blijkt dat Nederland als handelsland, ondanks dat 'we' maar voor 15 procent afhankelijk zijn van Russisch gas, hard geraakt kan worden als Rusland de gaskraan dicht zou draaien.

Voor de voedselindustrie en landbouw is de procentuele daling in
toegevoegde waarde nog vrij beperkt bij wederzijdse economische sancties, maar in absolute omvang krijgen deze bedrijfstakken met de grootste daling te maken, volgens het CPB. 


Klik hier voor vergroting van de grafiek

Ook in het nieuws:

'Rijke landen moeten in 2034 stoppen met winnen olie en gas, arme landen later'

Landbouwminister Oekraïne: mogelijk helft minder land ingezaaid

Eerste Oekraïense vluchtelingen hebben burgerservicenummer 

De prijzen stijgen hard in Rusland: 'Ik kan voorlopig geen fruit kopen' 

Nederland bevriest tot nu toe 400 miljoen euro van Russen op sanctielijst 

Overvolle Rotterdamse haven zit in zijn maag met duizenden containers bestemd voor Rusland

KVK: Klein deel ondernemers ervaart grote gevolgen sancties Rusland


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven