"Microklimaat kan behoorlijk anders zijn dan het ingestelde macroklimaat"

Daglichtloos paprika's telen?

Binnen het project Fieldlab Vertical Farming wordt kennis vergaard over de toepassingen van daglicht loos telen (zoals Vertical Farming). Na het telen van tomaat in de Vertical Farm faciliteit van Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw in Bleiswijk afgelopen jaar, is er er nu voor gekozen om paprika te gaan telen in de hogedraadcellen, zo deelt Monique Bijlaard in onderstaande update. 

Het doel van deze proef is om de mogelijkheden en uitdagingen van het telen van paprika in daglicht loze cellen in kaart te brengen. De gekozen rassen zijn een mix van blokpaprika’s en zoete puntpaprika’s. De onderzoekers screenen deze rassen op hun geschiktheid om geteeld te worden in onze daglichtloze hogedraadcellen. Gebaseerd op de resultaten van de best presterende rassen uit deze proef zullen ze een teeltprotocol ontwikkelen voor het telen van paprikarassen in de vertical farm.

Er is kennis beschikbaar over het telen van paprika in kassen met toevoeging van LED-belichting. Onderzoekers van Delphy werken al jaren aan deze belichte teeltproeven van paprika. Deze proeven zijn voor de onderzoekers van de WUR het uitgangspunt voor de teelt en belichting strategie in het huidige experiment. Omdat Delphy ook een partner is in het project Fieldlab Vertical Farming zijn zij via de voorlichter nauw betrokken bij de proef en beslissen mee over klimaat instellingen en gewas management.

Micro en macro klimaat
In totaal staan er 11 rassen in de proef, waarvan 1 ras in beide cellen staat om de gelijkheid tussen de cellen te toetsen. De groei en ontwikkeling van de rassen wordt nauwlettend gemonitord en zo ook het klimaat in de cellen. Een grote les die al geleerd is, is dat zowel het macroklimaat als het microklimaat in de gaten gehouden moet worden bij de sturing van het klimaat.

Het microklimaat kan behoorlijk anders zijn dan het ingestelde macroklimaat welke kan resulteren in een hoge RV om de planten heen. De onderzoekers hebben krullende bladeren en niet zettende vruchten gezien wat mogelijk is veroorzaakt door de hoge RV. Het verlagen van de RV in het macroklimaat heeft meteen een positief effect gehad op het blad krullen en vrucht zetting. Op dit moment hebben ze nog geen goede continuïteit in de vruchtzetting wat mogelijk komt door een te hoge etmaal temperatuur.

In voorgaande experimenten hebben ze geleerd dat het gebrek aan instraling kan worden opgevangen door hogere temperaturen aan te houden. Het lijkt erop dat de paprika nog anders reageert in deze omgeving.

Eind april rijpe paprika's
Deze proef loopt tot eind april. Naar verwachting oogsten de onderzoekers dan de eerste volgroeide en rijpe paprika’s. De resultaten van deze proef zullen ze gebruiken als referentie/ start punt/ basis voor toekomstig onderzoek.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven