Koken met tuinders: handleiding helpt tuinders culinaire activiteiten opzetten

Een steeds groter aantal biologische boeren wil mensen op culinaire wijze kennis laten maken met biologisch eten uit eigen regio. Door het accent te leggen op ‘culinair boeren’ worden de meest smaakvolle rassen, teelten en verwerkingen gekozen. Deze bijzondere ingrediënten vinden hun weg in culinaire arrangementen die boeren en tuinders op het eigen erf aanbieden. Stichting Van Eigen Erf ontwikkelde voor deze groep boeren een handleiding met inspirerende voorbeelden en tips om gasten te ontvangen op je boerderij. 

Koken met de tuinders
Voor het arrangement ‘Koken met de tuinders’, nemen tuinders Daniella de Winter en Bart Pijnenburg van biologische Tuin de Es hun gasten mee door de tuin. Wandelend langs de slingerende plantenrijen vol verse groenten uit het seizoen. “We plukken waar we op dat moment zin in hebben.”

Terug in de Tuinkamer met professionele keuken gaan de gasten zelf aan de slag. Daniella: “We bedenken dan ter plekke met de gasten het menu. De één gaat salades maken, met een ander sta je courgettes te vullen. Het is echt do-it-yourself.” Lachend vult Bart aan: “Sommige mensen worden er nerveus van, maar als je creatief bent, komt het altijd goed."


Diner bij Tuin de Es, foto: Dick Boschloo
 
Handleidingen
Vanuit het project 'Kom ’s op ons erf Noord-Brabant' ontwikkelde Stichting Van Eigen Erf handleidingen. In de handleidingen geven landbouwadviseur Maria van Boxtel en marketeer Iris van de Graaf een handig stappenplan voor het starten of effectief inzetten van culinaire activiteiten op de boerderij en het verkopen van je eigen boerderijproducten. Ervaren ondernemers delen hun tips, inspiratie en succesfactoren. 
 
OP ONS ERF, in 7 stappen gasten ontvangen op je boerderij. ISBN: 9789081528535
VAN ONS ERF, in 7 stappen je eigen boerderijproducten verkopen. ISBN: 9789081528528
 
De boeken zijn verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.
Het project Kom ’s op ons Erf is een initiatief van Stichting Biologische Goed Van Eigen Erf en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en de EU Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Voor meer informatie:
www.vaneigenerf.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven