"Verlies Tuta niet uit het oog"

De laatste jaren hebben de meeste tomatentelers veel verschillende insecten voorbij zien komen die voor grotere problemen hebben gezorgd. Zo was daar de tomatengalmijt (Aculops lycopersici), de witte vlieg (Trialeurodes vaporariorum en Bemisia tabaci) en voor een aantal telers de Nesidiocorus tenuis.

Waar we echter voor moeten waken is het feit dat we de Tuta absoluta (tomatenmineermot) niet uit het oog verliezen, waarschuwen de specialisten van HortiPro. Zij bieden daarom Isonet-T aan. Volgens hen ''dé basis voor een goede bestrijdingsstrategie van dit plaaginsect' dat erg veel schade kan geven in de teelt van tomaten.

Isonet-T bevat het vrouwelijke sexferomoon van de Tuta absoluta en dat feromoon wordt afgegeven aan de omgeving. De mannelijke motten worden hierdoor dermate verward dat zij niet of nauwelijks in staat zijn de vrouwelijke motten te vinden. Als gevolg hiervan vinden er beduidend minder paringen plaats en dit geeft fors minder mineermotlarven.

De inzet van Isonet-T moet niet worden beschouwd als een zelfstandige strategie, maar is een essentieel onderdeel van een complete bestrijdingsstrategie met o.a. een goede hygiëne, een grondige check van de nieuwe aangeleverde jonge planten, natuurlijke vijanden, selectieve insecticiden, vanglampen, deltavallen en zwarte vangplaten met daarop een feromoon septa.

Het is zaak de Isonet-T-ispensers tijdig - liefst voor aanvang van de teelt - in de kas te plaatsen. Gebruik hiervoor 100 dispensers per 1.000m² teeltoppervlakte. Hang de dispensers op 1,50 meter boven de teeltvloer op een schaduwrijke, niet te warme, plek. Hierdoor wordt er een werkingsduur verkregen tot 120 dagen in het najaar en de winter.


Klik hier voor vergroting van de tabel


Isonet®T

Monitoren
Blijf monitoren door goed het gewas in de gaten te houden, adviseert HortiPro. Deltavallen met feromonen werken niet of minder, omdat er een overdaad aan feromonen in de lucht aanwezig is en de motten dus niet naar de deltavallen gelokt worden. Het is echter wel van belang enkele deltavallen met feromonen in de kas te plaatsen. Hiermee kunnen we vaststellen of de feromonen goed werken en of de feromonen in de Isonet-T op zijn of niet. Als we namelijk opnieuw motten in de deltavallen vangen moeten de Isonet-T-dispensers vervangen worden.

Ook kunnen de Isonet-T-dispensers gewogen worden. Hierbij dienen consequent wekelijks 10 dezelfde dispensers gewogen te worden en wanneer het gewicht van de 10 dispensers niet meer afneemt zijn deze leeg en moeten ze dus vervangen worden.

Isonet-T heeft geen nadelige effecten op nuttige insecten, geeft geen residu, heeft geen wachttijden en is toegestaan in de biologische teelt. Isonet-T heeft in de afgelopen jaren bewezen van grote meerwaarde te zijn als het gaat om de beheersing van Tuta absoluta, besluiten de specialisten. "Maak hier (tijdig) gebruik van en laat je niet verrassen!"

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven