Oostenrijkse biotelers overstag, verlenging seizoen kasteelt met hulp van geothermie

Tot nu toe heeft Ja! Natürlich biologische groenten uit de kas volledig vermeden wegens de hoge energiebehoefte voor verwarming en verlichting. Ook is er gekozen voor invoer uit naburige landen als een meer klimaatvriendelijke optie wegens de lagere CO2-voetafdruk. Nu is er eindelijk een oplossing gevonden om ook in de koudere maanden tegemoet te komen aan de vraag van de consument naar biologische groenten uit Oostenrijk.

In de nieuwe kas in Geinberg, Opper-Oostenrijk, wordt de al aanwezige geothermische energie gebruikt voor CO2-neutrale verwarming. Dit maakt het mogelijk om Ja! Natürlich tomaten, komkommers en paprika's in de koudere maanden - van begin maart tot begin november - regionaal te telen zonder het klimaat extra te belasten. 

"Tot nu toe waren de Oostenrijkse biologische groenten van Ja! Natürlich alleen in de zomermaanden verkrijgbaar, omdat de hoge energiebehoefte niet verenigbaar was met de duurzaamheidsnormen. Maar deze kas kan niet vergeleken worden met een conventionele kas, onder meer omdat de warmte voor de verwarming CO2-neutraal uit de aarde kan worden gehaald en daarvoor geen nieuwe boringen nodig zijn. Anderzijds worden de planten in Geinberg geteeld op de vruchtbare grond van de regio," legt Ja! Natürlich-directeur en landbouwdeskundige Andreas Steidl uit.

In de donkerste maanden van het jaar, december en januari, kan er niet worden geoogst, omdat Ja! Natürlich het bewust zonder energie-intensieve kunstverlichting doet. "Van de lente tot de herfst zijn Ja! Natürlich-tomaten, komkommers en paprika's van de biologische boerderij in Opper-Oostenrijk te vinden in de schappen van Billa, Billa Plus en Adeg, zonder dat er compromissen hoeven te worden gesloten over de hoge biologische eisen. Zo wordt de bestrijding van plagen in de grond ook gedaan door nuttige insecten. Sluipwespen, roofmijten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen behoren tot de belangrijkste helpers in de nieuwe kas. De bestuiving van de tomatenbloesems in Geinberg wordt overgenomen door bodemhommels," vertelt Ja! Natürlich directeur Klaudia Atzmüller.

Gezonde grond ook in de kas
"Wij hechten bijzonder veel belang aan een uitstekende bodemkwaliteit en zorgen daarvoor door middel van diverse natuurlijke maatregelen; zo zorgen regenwormen van meet af aan voor een gezond bodemleven. Wij stellen ook hoge eisen aan de kwaliteit van biologische meststoffen: Wij gebruiken alleen biologische meststoffen waarvan de grondstoffen afkomstig zijn van biologische landbouwbedrijven. Maar ook het plantenafval wordt aan het einde van elke teeltperiode gecomposteerd. Ze dienen dan als waardevolle compost in de nieuwe teelt. Een ander bijzonder kenmerk is de vruchtwisseling waarop Ja! Natürlich ook in de kas vertrouwt: Dezelfde gewasvariëteiten worden slechts om de drie jaar op het land verbouwd om het gezond en vruchtbaar te houden. Alleen op die manier is een duurzame en langdurige teelt in de zin van de natuurlijke kringloop mogelijk", aldus Steidl.

Klimaatvriendelijk dankzij holistisch energie- en irrigatieconcept
De nieuwe kas heeft niet alleen duurzame verwarming via de bestaande geothermische energie, waarvoor geen eigen boringen nodig waren, maar ook een zonnepanelensysteem op het dak. Regenwater wordt opgevangen in grote bassins voor het besproeien van de planten, zodat de nieuwe locatie zelfvoorzienend kan worden besproeid. Optimale verwarming voorkomt ook vochtige lucht, waardoor schimmelziekten bij de planten worden voorkomen. Het glazen plafond zorgt voor perfecte lichtomstandigheden, waardoor alle kunstmatige lichtbronnen overbodig worden. De twee ervaren groenten- en fruittelers van de families Steiner en Perlinger in het Innviertel hebben samen een van de modernste en milieuvriendelijkste kassen van Europa gebouwd bij de reeds bestaande geothermische bron.

Vanaf nu zijn de Ja! Natürlich Mini komkommers uit de kas voor € 2,79 verkrijgbaar bij Billa, Billa Plus en Adeg in Oost-Oostenrijk. Tomaten en puntpaprika's volgen over een paar weken.

Voor meer informatie:
janatuerlich.at
biohof-geinberg.at


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven