Problemen als gevolg van de staking houden aan in Spanje

De transportstaking in Spanje blijft voortduren. Fepex, een Spaanse koepelorganisatie voor de AGF-sector, vraagt dat er veilige corridors worden voorzien voor het transport van verse groenten en fruit van de teeltgebieden naar de Spaanse en buitenlandse bestemmingen. De staking kan de komende dagen nog intenser worden nu enkele organisaties hebben aangekondigd zich ook aan te sluiten.

Hoewel vrachtwagens tijdens het weekend vanuit enkele van de belangrijkste teeltgebieden zoals Almería groenten en fruit konden vervoeren dankzij ingestelde corridors, is de situatie op dit moment nog verre van normaal. De problemen blijven bestaan. Er zijn nog steeds vertragingen in de leveringen en vele groenten en fruit blijven ongeoogst of stapelen zich op in de koelkamers.

Van het zeer bederfelijke zachtfruit worden er al minder volumes geoogst. Het rijpe fruit aan de planten wordt er als verloren beschouwd, wat de ernst van de situatie aantoont. Maart is overigens een van de beste maanden voor de Spaanse aardbeienexport. Vorig jaar werd 27.849 ton op de markt gebracht in de maand maart, waarvan het merendeel met vrachtwagens naar het buitenland werd vervoerd.

De Spaanse export van groenten en fruit in de maand maart ligt tussen de 1,2 en 1,3 miljoen ton, wat neerkomt op wekelijkse verzendingen tussen de 300.000 en 325.000 ton, waarvan 94% over de weg. Naast zachtfruit, een van de meest geëxporteerde fruitsoorten in de maand maart, wordt een breed assortiment van groenten naar het buitenland verzonden, zoals tomaten (92.940 ton), paprika’s (108.093 ton), sla (102.067 ton) en koolsoorten (81.207 ton), zo blijkt uit berekeningen van Fepex op basis van gegevens van de Dienst Douane en Bijzondere Belastingen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven