Ozon ingezet voor het verminderen van cannabisgeur

In de tuinbouw is ozon een bekend en veelgebruikt middel voor waterbehandeling en het zuiveren van watersystemen, maar in andere industrieën is het ook een veelgebruikt middel voor stankbestrijding. Waarom zouden we die toepassing niet geschikt maken voor cannabiskassen? Dat is wat het team van Total Energy Group zich afvroeg, en besloot het te maken. "Groot voordeel van de Airculess ACT is dat het niet alleen de geurstoffen aanzienlijk vermindert, maar ook een gunstig effect heeft op gewasbescherming en het terugdringen van echte meeldauw", zegt James Whalen, Technical Sales Manager.

Airculess is de Amerikaanse naam voor het Europese, wereldwijd gepatenteerde product Air-Master T20 plus. Total Energy Group heeft het recht op verkoop van het product onder de naam Airculess in de Verenigde Staten. 

General Manager Dennis van Alphen legt uit hoe er momenteel twee soorten oplossingen beschikbaar zijn voor telers: een oplossing op basis van damp, waarbij oliën of andere stoffen aan de lucht worden toegevoegd om de cannabisgeur te maskeren; en filters, die geurstoffen actief uit de lucht verwijderen. "Beiden kunnen prijzig zijn: je moet de koolstoffilters of de oliën vernieuwen, omdat ze na verloop van tijd degraderen."


James Whalen & Dennis van Alphen

Ernstig probleem
Omdat Total Energy Group gevestigd is in Carpinteria, Californië, weet Dennis hoe ernstig dit probleem is. "We ruiken het elke dag. Bedrijven zijn verplicht iets te doen aan stankbestrijding. Maar tot vorig jaar was het vooral de olieoplossing, die in wezen alleen de geur maskeert. Het is alsof je Febreeze spuit", grinnikt hij, maar hij voegt eraan toe dat omliggende huizen meer dan 500 klachten hebben ingediend, alleen al in Santa Barbara. "Ze ruiken het 24 uur per dag. Het is een serieus probleem." Tegelijkertijd is Dennis zich er ook van bewust dat veel telers in de regio met een oudere energie-infrastructuur werken. "Het was dus belangrijk om een oplossing te ontwikkelen die een laag energieverbruik heeft."

"Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat cannabisgeur afkomstig is van thiolgebaseerde verbindingen, een natuurlijk voorkomend organosulfur. Deze thiolen zijn, naast terpenen, de belangrijkste factor van stankoverlast in de cannabisteelt", aldus James.

De gekozen optie voor de Airculess, waarbij gebruik wordt gemaakt van UV en ozon, zorgt voor een efficiënte en effectieve vernietiging van thiolen en terpenen. Het is een bewezen techniek uit de pluimvee- en varkensindustrie die is aangepast voor de cannabismarkt. "De Airculess maakt gebruik van een nauwkeurig ozoninstrument in combinatie met een krachtige UV-bron. Omgevingslucht wordt in beide fasen behandeld en opnieuw in de kweekruimte gebracht. Dankzij de speciaal ontworpen kalibratie en integratie van beide instrumenten is de Airculess ACT in staat om de geurstoffen aanzienlijk te verminderen. Dit betekent dat we een groter luchtvolume kunnen behandelen tegen bijna geen elektriciteitskosten."

Verzachtende oplossing
De Airculess kan gemakkelijk boven het gewas worden geïnstalleerd, zoals dat gebeurt bij de Amerikaanse cannabisteler Glasshouse Farms. Wat betekent dat het ook de vernietiging van ziekteverwekkers in de lucht mogelijk maakt. "De combinatie van UV en Ozon heeft ook een effect op gewasbescherming en meeldauw. De UV breekt het DNA van de ziekteverwekkers af en steriliseert de populatie. De ozon pakt schimmels actief aan."

Dennis legt uit hoe de Airculess, net als alle oplossingen in de markt, de geur niet elimineert. "Het is een verzachtende oplossing. Er is momenteel geen product op de markt dat de geur verwijdert en iedereen die dat verkoopt, belooft iets wat hij niet kan waarmaken. De belangrijkste voordelen van Airculess zijn dat het eenvoudig te installeren is, werkt op een laag stroomverbruik, lage operationele kosten heeft, omdat er geen jaarlijkse verbruiksartikelen hoeven te worden gekocht, en dat het goed is voor de planten. Wij zijn er zeker van dat we met een aanbod als dit veel telers kunnen helpen."

Voor meer informatie:
James Whalen 
Total Energy group
james@totalenergygroup.com
www.totalenergygroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven