Reactie peperrassen op besmetting met ToBRFV onderzocht

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is een opkomend virus dat de tomaten-, paprika en chilipeperproductie wereldwijd dwars zit. Onderzoekers hebben de reactie van chilipeperrassen op het virus onderzocht. Zij evalueren in een onderzoekspublicatie het effect van een ToBRFV-infectie op de plantmorfologie en de vruchtkwaliteit in acht rassen. Daarnaast werd een schematische schaal opgesteld om de ernst van de infectie in geïnfecteerde bladeren te bepalen aan de hand van het percentage aangetaste bladoppervlakte.

Er werden 16 behandelingen getest, bestaande uit acht chilirassen en twee experimentele omstandigheden (geïnoculeerd en niet-geïnoculeerd). Vijf dagen na het uitplanten werd ieder chiliras mechanisch geïnoculeerd met ToBRFV en werden morfologische en vruchtkwaliteitsvariabelen geëvalueerd. De vergelijking van de gemiddelden van elke geïnoculeerde versus niet-geïnoculeerde variëteit werd uitgevoerd met de t-Student test (P ≤ 0.05) voor onafhankelijke groepen.

ToBRFV infecteerde alle geïnoculeerde planten en veroorzaakte lokale necrotische letsels, chlorose, mozaïek, mottling, stengelnecrose, ampulatie, deformatie, rollen en bladnecrose, afhankelijk van het ras; ook werden asymptomatische planten onderzocht.

ToBRFV had een aanzienlijke invloed op de hoogte, het aantal internodiën, het aantal bloemen, het verse wortelgewicht, het gemiddelde vruchtgewicht, het aantal zaden en de polair-equatoriale diameter van de vrucht. De habanero chilipeper vertoonde de minste aantasting, maar de serrano chilipeper 'Tampiqueño' was het zwaarst getroffen.

Lees het volledige onderzoek op www.researchgate.net.

Ortiz-Martínez, Luis & Ochoa-Martínez, Daniel Leobardo & Rojas-Martínez, Reyna & Aranda-Ocampo, Sergio & Cruz, Manuel. (2022). Reactie van chilivariëteiten op de infectie met Tomato brown rugose fruit virus. Summa Phytopathologica. 4 (4). 209-215. 10.1590/0100-5405/250747. Het


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven