"Overtollige hoeveelheid verpakkingen vermijden en afval minimaliseren"

Al sinds enkele jaren heeft Maag, gevestigd in het Duitse Ense (Nordrhein-Westfalen), zich gespecialiseerd in recyclebare verpakkingsoplossingen uit mono-polypropyleen. Daarmee reageert het bedrijf met het oog op de dramatische klimaatsituatie op de noodzakelijkheid om verpakkingen na het recyclen weer te hergebruiken, vertelt bedrijfswoordvoerder Britta Schonlau. Hiervoor werd het individueel te ontwerpen verpakkingsconcept Maag pro-tect ontwikkeld.

Naast deegwaren, vleeswaren, zuivel en snoep/snacks horen versgesneden groenten en fruit met een omzetaandeel van circa 20 procent tot de vijf focusmarkten van Maag binnen de levensmiddelenindustrie. "Groenten en fruit zijn nog steeds een interessant thema voor ons, aangezien het de consumenten inmiddels duidelijk is geworden dat in het bijzonder versgesneden producten nauwelijks zonder verpakking kunnen", ziet Britta. "Als producent van flexibele kunststof verpakkingen is het ons streven om de waarde van duurzaamheid en een circulaire economie naar buiten toe duidelijk te maken."


De driekoppige directie van Maag: Ansgar Schonlau, Lothar Bödingmeier, Bernd Hecking 

Concentratie op recyclebaar mono-polypropyleen
Hiervoor heeft Maag samen met partners binnen de toegevoegde waardeketen een nieuw soort en holistisch concept met de naam Maag pro-tect ontwikkeld, waarbij in het bijzonder recyclebaarheid en herbruikbaarheid centraal staan. Britta: "Het totale pakket moet tenslotte kloppen. Dat wil zeggen niet alleen de verpakkings-materialen op zich, maar ook de kleuren, lijm et cetera. Alle componenten van een verpakking moeten zo ontworpen worden om na de recycling op de secundaire markt hergebruikt te kunnen worden."

Om duurzame levensmiddelverpakkingen verder te stimuleren heeft Maag inmiddels alleen nog oplossingen bestaande uit één stof, polypropyleen, in het aanbodspectrum. "PE-samenstellingen zijn al sinds jaren gebruikelijk in de branche en zullen vermoedelijk ook in de komende jaren domineren. We zijn er echter van overtuigd dat polypropyleenmateriaal met het oog op een circulaire economie de enige mogelijkheid is voor flexibele verpakkingen voor de levensmiddelenmarkt", schetst Britta verder.


de productiehal

Moeilijkere marktsituatie
Ook Maag wordt momenteel geconfronteerd met tekorten aan grondstoffen en de daarmee gepaard gaande kostenstijgingen. "We kunnen alle opdrachten aannemen, maar desondanks hebben ook wij met aanzienlijk langere leveringstijden en exploderende meerkosten te kampen. Het is onze strategie om opslagcapaciteiten zo gering mogelijk te houden. Ons productieproces is uitgesproken slank en effectief. Daarmee besparen we immense kosten bij een maximale flexibiliteit. We leveren 'Just In Sequence', op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en op volgorde. Zo voorkomen we overschotten, en de hoeveelheid afval wordt geminimaliseerd. Desondanks wordt het ook voor ons steeds moeilijker om te werken." 


Maag ontwikkelt onder andere verpakkingen voor gesneden producten.

Uitbreiding van de marktpositie
Ondanks de aanhoudende crisissituatie en te verwachten nawerking is men vol vertrouwen dat er ook in de komende maanden voldoende grondstoffen voorhanden zullen zijn. "We zullen ons dus nog steeds aan de acquisitie van nieuwe klanten wijden. We streven ernaar om onze positie in de genoemde marktsegmenten stapsgewijs uit te bouwen, niet alleen in Duitsland en in Nederland, maar ook in Scandinavië."

Voor meer informatie:
Britta Schonlau
Maag GmbH
Zum Sauerland 4
D-59469 Ense, Duitsland
Tel: +49 2938 9796 0
info@maag.de 
www.maag.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven