"Iets meer waardering voor regionale kruiden zou dringend nodig zijn"

De stijgende productiekosten maken het veel teeltbedrijven moeilijk, vooral degenen die zich bezighouden met kasteelt. "Ook in de Gärtnerhalle van de groothandelsmarkt in München beheersen de stijgende minimumlonen, energieprijzen en overige meerkosten de dagelijkse gesprekken," vertelt Caroline Kiening, teler en mededirecteur van het gelijknamige traditionele bedrijf.

In de groothandel is de vraag momenteel 'eerder bescheiden', ziet ze. "Ondanks de versoepelingen is men nog steeds onzeker, dat weerspiegelt zich in de verkoop." Desalniettemin worden potten met kruiden goed ontvangen bij de afnemers. "Naast onze eigen potten met kruiden, die we het hele jaar door aan kunnen bieden, nemen we ook hoogwaardige kruiden af van een jarenlange partner uit Italië. Met dit aanvullende assortiment hebben we juist in het voorjaar een sterk afzetkanaal op kunnen bouwen", aldus Caroline.

Italiaanse rozemarijn, tijm, salie en dergelijke worden afhankelijk van vraag en aanbod tot in mei aangeboden. De eigen teelt wordt al sinds vele jaren door innovatie gekenmerkt. Want naast buitengewone kruidensoorten biedt Gemüsebau Kiening sinds 2019 verse edamame bonen uit eigen teelt aan. Caroline: "Ook in dit jaar zullen we enkele stekjes planten, edamame is echter overwegend een nicheproduct, dat vooral goed verkoopt in boerderijwinkels."

Ongeveer net zoals bij veel collega's op de groothandelsmarkt in München zweven de stijgende teeltkosten ook bij Gemüsebau Kiening als een zwaard van Damocles boven het seizoen van dit jaar. "De situatie vormt voorlopig weliswaar geen bedreiging voor ons voortbestaan, maar desondanks lijden wij telers er zakelijk onder. Ik zou wensen dat consumenten gaan omdenken en iets meer waardering hebben voor regionale producten. Dit zou naar mijn idee zelfs dringend nodig zijn", luidt het tot slot.

Foto's: Gemüsebau Kiening GbR.

Voor meer informatie:
Caroline Kiening
Gemüsebau Kiening GbR.
Bajuwarenstraße 6
D-Karlsfeld, Duitsland
Tel: +49 8131 25055
gkiening@gmx.de 
www.kiening-gemuese.de             


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven