Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"LCA-tool voor verpakkingen tilt duurzaamheid naar hoger niveau"

Hoogstraten heeft geïnvesteerd in een innovatief, levenscyclusanalyse (LCA)-tool om de milieu-impact van haar verpakkingen van fabriek tot winkelschap te kunnen meten. 

De Belgische fruitcoöperatie liet de tool op maat maken om meer inzicht te krijgen in de milieu-impact van de beschikbare verpakkingen en om haar activiteiten verder te verduurzamen. De tool stelt gebruikers in staat om een scala aan factoren die komen kijken bij het verpakken, zoals materialen, bronnen, verwerkingsmethoden, water- en energieverbruik en transport, te evalueren. 

De LCA-software beschikt over een gebruiksvriendelijke interface en werd geheel voor Hoogstraten ontwikkeld. Het hulpmiddel is eenvoudig te bedienen en maakt gebruik van snelheid en ingewikkelde berekeningen om het bedrijf meer inzicht te geven in de duurzaamheidsaspecten van de diverse verpakkingsmogelijkheden, waardoor zij op transparante wijze in overleg kan gaan met zowel leveranciers als klanten over de beste oplossingen en mogelijke verbeterpunten. 

De tool zal worden beheerd door Jeroen Swolfs, operationeel directeur bij Hoogstraten. Hij zal de verkoopafdeling van de coöperatie voorzien van berekeningen op maat, zowel voor de eigen verpakkingen van het bedrijf als voor die van klanten. 

Hoogstraten benadrukt dat zij bereid is om de voordelen van de tool met anderen te delen. "Als onze klanten graag meer willen weten over de diverse verpakkingsmaterialen dan kunnen zij contact met ons opnemen om de verschillende mogelijkheden te vergelijken," aldus Swolfs. "We hebben op deze manier al meerdere klanten geholpen bij het maken van een keuze tussen verschillende verpakkings-alternatieven en de milieu-impact ervan."

De nieuwe ontwikkeling maakt onderdeel uit van een uitgebreid plan van Hoogstraten om de hoeveelheid plastic verpakkingsmaterialen te verminderen. Zo werden in 2021 80% van de aardbeien van de coöperatie in kartonnen punnets verkocht, en het overige deel in r-PET-verpakkingen, wat vorig jaar een CO2-besparing van 900 ton opleverde. 

"De punnet van Hoogstraten is vervaardigd van 100% gerecycled materiaal. Het is recyclebaar, hernieuwbaar en wordt binnen enkele maanden afgebroken als het per ongeluk in de natuur terecht komt," legt Jurgita Girzadiene uit, duurzaamheidsmanager bij verpakkingenproducent Smurfit Kappa. "Wanneer een plastic punnet niet correct wordt ingezameld dan zal hij minimaal 500 jaar op de planeet rondzwerven. Wanneer een kartonnen punnet in de natuur terecht komt dan zal deze binnen een jaar volledig worden afgebroken. De beste verpakking is wellicht helemaal geen verpakking, maar het op één na beste alternatief is een duurzame verpakking."

Voor meer informatie: 
Eva Vanmarcke​
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten
eva.vanmarcke@hoogstraten.eu
www.hoogstraten.eu 
 

Publicatiedatum: