Onderzoekers claimen 85% minder bederf bij bewaring aardbei

Een recente proef met aardbeien van Save Foods heeft volgens het bedrijf 'veelbelovende resultaten' opgeleverd. Het R&D-team van het agritech bedrijf dat zich recht op biologische gewasbescherming en oplossing tegen voedselversplling is er namelijk in geslaagd om de houdbaarheid van aardbeien naar eigen zeggen 'fors' te verlengen.

Aardbeien behoren tot de AGF-categorieën met het hoogste percentage verspilling. In de VS gaat ongeveer 64% van alle aardbeien nog voor consumptie verloren. Deze verliezen komen in alle stadia van de toeleveringsketen voor en worden alleen al in de VS op zo'n €1,3 mld geraamd. 

Aardbeien zijn erg bederfelijk en dit vormt een uitdaging voor de commerciële teelt van deze fruitsoort. Het fruit dient voorzichtig te worden verwerkt, is gevoelig voor vruchtrot en zeer beperkt houdbaar. Na de pluk kunnen aardbeien doorgaans zo'n twee weken gekoeld worden bewaard, maar bij kamertemperatuur neemt de houdbaarheid razendsnel af. 

Verpakkers vertrouwen vooralsnog op koeling en verpakkingen om aardbeien tot twee weken lang vers te kunnen houden. Tijdens een recente proef slaagde onderzoekers van Save Foods er echter in om vijf keer meer fruit goed te houden ten opzichte van de norm binnen de sector. Zij deden dit door een Save Food-behandeling toe te passen, hetgeen zich vertaalde naar 85% minder verliezen. 

De langere houdbaarheid biedt telers, retailers en consumenten meer tijd om het fruit te vervoeren, verkopen, bewaren en consumeren. De behandelingen van Save Foods zijn niet giftig en eenvoudig toepasbaar. Zij verlengen niet alleen de houdbaarheid maar verhogen ook de voedselveiligheid. 

Uri Bach, R&D Innovation manager bij Save Foods: "Ons onderzoek heeft aangetoond dat de Save Foods-behandeling verliezen tot 85% kan beperken. Op de vijftiende dag stelde ons team vast dat 81% van de controle groep (norm in sector) als verloren kon worden beschouwd, terwijl de verliezen bij de met Save Foods behandelde aardbeien slechts 14% bedroegen. Save Foods richt zich op oplossingen om de versheid en houdbaarheid van verse AGF te verlengen om zo verliezen te beperken en de totale toeleveringsketen winstgevender te maken."

Voor meer informatie: 
Mia Serra
Save Foods
IR@savefoods.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven