Scandinavische glastuinder vangt CO2 op uit buitenlucht

Planten hebben CO2 nodig om te groeien. Sommige telers wekken CO2 op door fossiele brandstoffen te verbranden, maar waarom zouden ze geen gebruik maken van de buitenlucht die van zichzelf al een overvloed aan CO2 bevat? GreenCap Solutions heeft een manier ontwikkeld om precies dat te doen, door CO2 uit de buitenlucht op te vangen en aan de planten in de kas te geven, waardoor de plantengroei verbetert. Zij hebben al met verschillende glastuinders in Noorwegen samengewerkt en zijn nu een partnerschap aangegaan met bio-teler Nordic Greens.

Het ECS-systeem van GreenCap vervangt verwarming met aardgas door afgevangen CO2 uit de kaslucht en directe afvang van CO2 uit de buitenlucht (DAC). Naast het klimaatneutraal maken van de teelt van gewassen, zijn de positieve resultaten van het Environmental Control System (ECS) onder andere een hogere opbrengst, een efficiënter gebruik van hulpbronnen en jaarrond teelt, aldus CSO Jarle Skjæveland van GreenCap Solutions. 

"Dit is ons eerste internationale ECS-project, een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf die onze agtech-portfolio aanzienlijk uitbreidt. We kijken uit naar de samenwerking met Nordic Greens om onze gezamenlijke ambitie te verwezenlijken om de duurzame groenteteelt onder glas op te bouwen." 

 

Toekomstgerichte groenteteelt
Nordic Greens, voorheen bekend als Alfred Pedersen & Søn, is een Scandinavisch bedrijf dat zowel in Denemarken als in Zweden kasgroententeelt. Het ECS-systeem van GreenCap zal worden geïmplementeerd in het centrum voor biologische groenteteelt van het bedrijf in Odense, Denemarken. De overeenkomst omvat een implementatieplan in twee fasen; een voorstudie gevolgd door een volledige installatie in 2023.

"We denken altijd aan het milieu en werken er hard aan om zo klimaat- en grondstofbewust mogelijk te zijn. De toepassing van GreenCap's gepatenteerde ECS-technologie zal ons helpen de gewasopbrengsten verder te verhogen en tegelijkertijd emissies te besparen," zegt Nordic Greens CEO Mads Pedersen. De ECS- en DAC-technologie zal worden toegepast in de 22.000 m2 grote kas van Nordic Green voor de teelt van bio-komkommers in Odense.

Bewezen effect op gewasopbrengsten en klimaatemissies
"De ECS- en DAC-technologie is een technologie die de kasteelt wereldwijd kan transformeren. Ik ben nederig en trots dat een toonaangevende groenteteler als Nordic Greens onze technologie heeft gekozen voor hun faciliteiten die van wereldklasse zijn," zegt Jarle Skjæveland van GreenCap.

In juni 2021 publiceerde het Noorse instituut voor bio-economisch onderzoek (NIBIO), een van de Noorse onderzoeksinstituten, een rapport waaruit bleek dat GreenCap's gepatenteerde ECS de opbrengst van tomaten meer dan verdrievoudigt en de kwaliteit ervan verbetert, terwijl het gebruik van fossiele brandstof voor verwarming en CO2 voor de teelt van de gewassen wordt geëlimineerd, waardoor ze in wezen klimaatneutraal worden.

Voor meer informatie:
GreenCap Solutions 
www.greencap-solutions.com 

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven