Gerald Friederici, CMC Klebetechnik:

"ETFE-plakband voorkomt vaak gecompliceerde reparaties aan kasfolie"

Een speciale folie kan erbij helpen om de oprichting van kassen voordeliger en nog efficiënter vorm te geven, meent Gerald Friederici, leider toepassingstechniek bij het bedrijf CMC Klebetechnik uit het Duitse Frankenthal.


Gerald Friederici gelooft in het inzetpotentieel van het ETFE-plakband in de moderne professionele tuinbouw.

Het gespecialiseerde bedrijf produceert en verkoopt zogenaamd ETFE-reparatieplakband, onder andere voor de professionele tuinbouw. "Ethyleen-tetrafluorethyleen is een zeer robuuste folie, die anders dan bij gebruikelijke folietunnelkassen, niet na enkele jaren bros wordt en scheurt," aldus Gerald. "Het materiaal is bestand tegen hitte, kou, hagel, sterke UV-straling en chemische aanvallen, en dat over een periode van meer dan twintig jaar lang. Ook schimmel, bacteriën of langdurige blootstelling aan vocht doorstaat de folie zonder schade."

Weerbestendige reparatiemethode
Samen met haar hoge transparantie, zelfs UV-stralen worden doorgelaten, is ETFE-folie een ideale oplossing voor professionele kassen. "Want de folie weegt slechts een fractie van glas- of polycarbonaatplaten, waardoor de onderconstructie duidelijk lichter uit mag vallen. Anders dan glas wordt de elastische folie zelfs niet door grote hagelstenen verwoest. Ook de bestendigheid tegen verder uitscheuren is uitstekend."

In tijden van klimaatverandering en steeds terugkerende weerscapriolen kan het desondanks voorkomen dat het tot een perforatie van de folie komt. Voordat men nu meteen hele dak- of zijwandelementen moet vervangen, zou een speciaal ETFE-plakband van CMC Klebetechnik kunnen helpen. Gerald: "Het reparatieplakband bestaat uit een 0,1 mm sterke, transparante ETFE-folie en is van een sterke plaklaag voorzien. Dit plakband hecht zelfs op het vuilafstotende oppervlak van ETFE-folie zo goed dat het gebruik hiervan duurzaam weerbestendig is. De geplakte plek is vrijwel onzichtbaar en beïnvloedt het oogstresultaat niet."


Gecombineerd glas-/foliedak voor de jonge planten van Rudolf Sinn, Lustadt, Duitsland

Moderne oplossing voor grootschalige telers
Het ETFE-plakband CMC 77700 kan in breedtes van 50 mm en 100 mm worden afgenomen. Ook individuele breedtes zijn mogelijk, bijvoorbeeld als bescherming tegen schuren bij stangen en dragers. "Onafhankelijk van het bedrijf van de gebruiker voorkomt ons ETFE-plakband vaak gecompliceerde reparaties aan kasfolie en is daarbij net zo duurzaam als de folie zelf."

Foto's: CMC Klebetechnik GmbH 

Voor meer informatie:
Gerald Friederici
CMC Klebetechnik GmbH
Rudolf-Diesel-Straße 4
D-67227 Frankenthal/Pfalz, Duitsland
Tel: +49 6233 872 300
friederici@cmc.de
www.cmc.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven