Nieuwe plastic goot voor teelt los van de grond

Een nieuwe plastic goot voor de bovengrondse teelt van aardbeien, tomaten en andere gewassen: dit is het nieuwe systeem dat in 2021, overeenkomstig de huidige Europese wetgeving, is gepatenteerd door het Italiaanse 4ESSE.

De goot voor de aardbeienteelt bij FeVi Frutta in Policoro (Foto ter beschikking gesteld door 4ESSE) 

4ESSE, dat gevestigd is in Cirò Marina (Calabrië), is in september 1998 met zijn activiteiten begonnen. Er worden plastic kratten van polypropyleen en polyethyleen geproduceerd, voornamelijk voor het vervoer van groenten en fruit. "Het hoge kwaliteitsniveau van de producten is te danken aan de keuze van de gebruikte grondstoffen, alsmede aan de gebruikte machines, die technologisch geavanceerd zijn. Ons hoofddoel is om onze klanten tevreden te stellen", zegt eigenaar Giuseppe Caratozzolo.


Giuseppe Caratozzolo met zonen Rocco (eerste van links, die werkt als vertegenwoordiger/klantmanager en social media manager) en Giuseppe junior, en zijn kleinzoon Emmanuel  rechts), de nieuwe generatie van het bedrijf - Foto beschikbaar gesteld door 4ESSE

"De noodzaak om deze nieuwe kunststof goot te creëren, komt voort uit de noodzaak om een aantal problemen op te lossen die de bestaande ijzeren goten in de loop van de tijd ontwikkelden. Denk aan aantasting door roest die, in contact met de inhoud, de smaak en geur van het product beïnvloedt, periodieke onderhoudskosten en temperatuurschommelingen." 

(Foto beschikbaar gesteld door 4ESSE)

De goot is gemaakt van 80% gerecycleerd materiaal, is grijs van kleur en heeft een afmeting van 150x31x8 cm. Hij wordt geleverd met afvoer- en afvoerkoppelingen (gemonteerd aan de boven- en onderkant van de goot) en steunen om de goot vast te maken. 

De voordelen van de goot
Piero Pannone van het gelijknamige bedrijf in Fondi (Latina) heeft onlangs ongeveer 400 plastic goten gekocht voor de bovengrondse teelt van rode datterino tomaten. "We zijn net klaar met het monteren van de goten van 4ESSE. Dit is de eerste keer dat we hier gebruik van maken. We hebben hiervoor gekozen om de problemen met de ijzeren goten voor te blijven."

De montage (foto vertrekt door 4ESSE)

"Qua uiterlijk lijken de kunststof goten goed geconstrueerd en tot nu toe ben ik zeer tevreden, omdat de montage zeer eenvoudig is en minder tijd kost dan bij andere goten. Alles is voorgeboord, dus je hoeft er alleen maar een schroef in te draaien en je bent klaar. De rest moet in de loop van de tijd geëvalueerd worden, maar ik ben optimistisch", vervolgt Pannone.

Het verwijderen van de goot gaat volgens Pannone ook veel makkelijker. "Aangezien hij van recycleerbare kunststof is gemaakt, kan hij veel gemakkelijker worden verwijderd dan een ijzeren goot die met verf is behandeld en die ad hoc moet worden gerecycleerd."

Een goot voor de teelt van rode datterino tomaten op het bedrijf van Pannone in Fondi (Foto ter beschikking gesteld door 4ESSE)

"Kunststof maakt het veel gemakkelijker om de goten te wassen en geeft ze een langere levensduur. Bovendien houdt de goot een constante temperatuur en als je de gewassen in verschillende goten vergelijkt, zie je dat de plant sneller rijp is. En ons systeem verbruikt minder water dan conventionele systemen", zegt Giuseppe Caratozzolo.

4ESSE ondersteunt de circulaire economie, met het oog op duurzame ontwikkeling. Alle producten worden volgens dit principe vervaardigd. Het bedrijf is gecertificeerd als Plastic Second Life, wat betekent dat teruggewonnen en gerecycleerd plastic wordt gebruikt.

(Foto verstrekt door 4ESSE)

"Vanaf begin 2022 zijn wij, gezien de vele aanvragen van tomatentelers voor ons product, begonnen met de productie van een nieuwe matrijs om een rooster te maken, eveneens van kunststof, dat als afstandhouder en ophanging van de goot zal fungeren."

(Foto verstrekt door 4ESSE)

"Door deze ophanging krijgen de wortels van de tomaten, die veel langer en sterker zijn, ruimte in dit raster. Op deze manier krijgen ze geen zonlicht en groeien ze zoals het hoort. Ook met dit systeem loopt het water in de goot en loopt het er niet uit", besluit Caratozzolo.

(Foto verstrekt door 4ESSE)

4ESSE zal deelnemen aan Macfrut  (stand D4-001), de beurs die van 4 tot 6 mei 2022 in Rimini zal worden gehouden.

Voor meer informatie:
Giuseppe Caratozzolo
4ESSE s.r.l. 
+39 0962 31709
4essesrl01@gmail.com
www.4essesrl.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven