Teler start met microgroenten na zien Netflix-docu

"Kiemgroenten vormen in het algemeen een niche binnen de groentemarkt. Toch zijn ze het afgelopen jaar in de VS en op Bali sterk in opkomst. Er zijn veel eigenschappen van kiemgroenten die veel meer kunnen helpen dan het eten van volgroeide groenten," merkt Ivan Valor, oprichter en CEO van Greens Bali op.

Greens Bali werd in 2021 opgericht in een logeerkamer van Ivans villa op Bali. Na het zien van een indrukwekkende Netflix-documentaire die de toon zette voor duurzame productie, begon hij te experimenteren met microgreens. Al snel ging het rond en kwam de vraag binnen. Dat deed Ivan vastberaden focussen op de productie van microgreens en hij vond een nieuwe faciliteit om te verbouwen.

Ivan Valor

Wegens budgettaire beperkingen wordt slechts 150m2 van de 700m2 grote faciliteit gebruikt. Het bedrijf wilde de farm in twee stappen bouwen om niet in financiële problemen te komen. Als de farm helemaal klaar is, hebben ze een kweekruimte van 400 m2 en een kantoorruimte van 300 m2.

Nieuwe farms op de agenda
Onlangs heeft het team de tweede investeringsronde van € 91.300 voor hun teeltfaciliteit op Bali afgerond. Deze financiering zal worden gebruikt om de installatie van kweekkasten en zonnepanelen af te ronden. De zonnepanelen zullen worden gebruikt om de energiekosten tot 0 terug te brengen.

Tegelijkertijd is Greens Bali met haar investeerders tot een akkoord gekomen om dit jaar een nieuwe teeltlocatie van 3.000m2 in Jakarta te bouwen. Zoals Ivan uitlegt, zal het teeltbedrijf 20 miljoen mensen bedienen in een gebied van 200 kilometer. De nieuwe teeltfaciliteit in Jakarta zal volledig worden geautomatiseerd met behulp van de nieuwste AI-software om de gewassen te controleren met zo min mogelijke menselijke interventie.

De grotere teeltlocatie zal de productie van 300 kilo biologische microgreens en babygreens per dag mogelijk maken. Op dit moment levert de teeltfaciliteit elke maand zo'n 150 tot 200 kilo. Zodra de eerste fase van het bedrijf is voltooid, zal Greens Bali in staat zijn om 800 kilo microgreens en babygreens per maand te leveren.

"We zullen processen meer moeten automatiseren met behulp van AI-software en gecentraliseerde klimaatbeheersing. We verwachten ook de efficiëntie van de zonnepanelen te verhogen om de opbrengst aan energie die we ontvangen te vergroten."

Daarnaast wil het bedrijf de teeltfaciliteit op Bali gebruiken om tuinbouwstudenten te onderwijzen over indoor farming. Volgens Ivan moet er een mentaliteitsverandering komen in de tuinbouw en hij wil graag zijn steentje bijdragen op deze manier.

Zo ook met het produceren van een nieuwe lijn sappen die gemaakt zijn van 100% microgreens. "Dat zal het aanbod van gezonde sappen in de markt zeker verbeteren, gezien de voedingsstoffen die we zullen aanbieden. Dit is echter nog in ontwikkeling en we willen ons eerst richten op het worden van de grootste leverancier van microgreens in Bali en Indonesië."

Een tevreden chef

Veel vraag vanuit retail
Ivan bevestigt dat de meeste vraag afkomstig is van supermarkten en chef-koks. Als de coronabeperkingen zijn opgeheven en de toeristen weer naar Bali komen, zullen de restaurants de vraag sterker aandrijven dan de supermarkten, verwacht hij.

"In de restaurants bestaat de behoefte om dagelijks verse producten te bestellen, om de beste service aan hun klanten te kunnen leveren. Hoewel onze microgreens in de koelkast kunnen worden bewaard en 7 tot 10 dagen houdbaar zijn, willen we de behoeften van onze klanten ondersteunen door elk product, in elke hoeveelheid en op elk moment aan te bieden."

Wat de producten betreft, is het volgende te vinden bij Greens Bali: 11 soorten microgreens. Basilicum, zonnebloemen, radijs, rode radijs, groene mosterd, rode kool, rode amaranth, broccoli, tarwegras en paarse basilicum. Daarnaast is het bedrijf van plan om zijn zeldzame soorten uit te breiden. Deze zijn vaak moeilijk te vinden in Indonesië en worden veel gevraagd door chef-koks.

Tot slot
"De uitdagingen waarmee we dit jaar werden geconfronteerd bij het opbouwen van een bedrijf midden in een pandemie waren er veel. We hebben onze familie en vrienden om financiële steun gevraagd en al ons spaargeld geïnvesteerd. Tegen alle verwachtingen in zijn we erin geslaagd om ons eerste jaar te overleven. Dat hebben we te danken aan de steun van onze familie," zegt Ivan.

Ivan wil ook een groot probleem in Bali aanpakken, namelijk het plastic afval dat in rivieren wordt gedumpt en bij elke regenbui op de stranden terechtkomt. "We doneren een deel van onze winst aan 4Ocean om hen te helpen al het plastic afval te verwijderen, omdat we geen ander materiaal kunnen gebruiken dan plastic voor onze conservering."

Voor meer informatie:
Ivan Valor, oprichter en CEO
Greens Bali
+628 1237 626 120  
ivan@greensbali.com
www.greensbali.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven