Jonge Chinese wetenschappers delen precisietuinbouwlessen

Voor Zheng Jianfeng, een 29-jarige onderzoeker aan de China Agricultural University, was deelname aan Pinduoduo's inaugurele Smart Agriculture Competition een waardevolle ervaring, omdat het hem een mooie kans bood om de theorie in praktijk te brengen.

Zheng maakte deel uit van een team dat bestond uit onderzoekers met verschillende achtergronden in wetenschap en technologie. Samen met andere technische teams namen ze het op tegen traditionele telers met tientallen jaren ervaring om te zien wie er betere aardbeien kon telen. De technische teams kwamen als duidelijke winnaars uit de bus en produceerden gemiddeld 196% meer aardbeien in gewicht, rekening houdend met de commerciële levensvatbaarheid.

"Door onze deelname aan de Smart Agriculture Competition heeft ons team bewezen dat slimme teelttechnieken de productie-efficiëntie aanzienlijk kunnen verbeteren", aldus Zheng, die geboren is in een telersfamilie in centraal China. "We zijn vastbesloten om meer slimme technologieën in elk aspect van de agrarische waardeketen te brengen."

Zheng's ervaring weerspiegelt die van Xu Dan, hoofd van een in Beijing gevestigde glastuinbouw startup, die deelneemt aan de huidige editie van de jaarlijkse Smart Agriculture Competition. De twee tuinbouwwetenschappers deelden hun ervaringen in een webinar dat gezamenlijk werd gehouden door Pinduoduo en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties om de toepassing van digitale technologie voor de tuinbouw in China te bespreken.

Xu's team, dat voornamelijk bestaat uit huidige en voormalige studenten van Wageningen University & Research, werkt aan een model dat het "mens-machine fusie-intelligentie" heet en dat uitgebreide teeltervaring combineert met geavanceerde informatica.

"Het voordeel van de machine ligt in het snel opslaan en terugvinden van informatie, terwijl het voordeel van het menselijk brein ligt in redeneren, analyseren en inductie," zei Xu. "Wij geloven dat de combinatie van mens en machine het beste model is voor de huidige digitale tuinbouw in China."

Met ongeveer 80% van de deelnemers met een leeftijd in de 20, is de Smart Agriculture Competition een platform geworden waar jonge getalenteerde tuinbouwonderzoekers kunnen werken aan praktische "knelpunten" waarmee kleine telers te maken hebben.

Met een design thinking-benadering ontwikkelen de onderzoekers een begrip van de mensen voor wie de technologie wordt ontwikkeld. Verschillende teams hebben sindsdien hun technologie gecommercialiseerd en helpen kleinschalige teeltbedrijven om hun tuinbouwproductiviteit te verbeteren.

"Het delen van kennis is een belangrijk onderdeel van de adoptie en verspreiding van technologie," zegt Andre Zhu, Senior Vice President van Pinduoduo. "Door dergelijke kennisdeelsessies te organiseren, willen we slimme tuinbouw en de voordelen ervan helpen promoten en meer interesse wekken voor deze belangrijke sector van de samenleving."

Sinds de oprichting in 2015 heeft Pinduoduo van het verbeteren van de voedsel- en tuinbouwsystemen een belangrijke strategische prioriteit gemaakt. Het bedrijf is een groot voorstander van precisietuinbouw dankzij de jaarlijkse Smart Agriculture Competition. Die ze samen met de China Agricultural University en Zhejiang University organiseren met technische begeleiding van de FAO en Wageningen University & Research.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven