Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

60% bedekte teelt groenten en fruit in Nederland is PlanetProof

SMK heeft de groeicijfers van het keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het keurmerk blijft groeien, in binnen- en buitenland. Van de bedekte teelt van groenten en fruit is 60% van het areaal in Nederland gecertificeerd. Alleen voor bloembollen steeg het aandeel Planetproof in het totale areaal vorig jaar niet. 

Het topkeurmerk heeft een integrale aanpak, waarbij er eisen worden gesteld aan verduurzaming op 8 thema’s. On the way to PlanetProof is een open en onafhankelijke standaard die toegankelijk is voor alle bedrijven die daaraan willen deelnemen. Het keurmerk is voor verschillende sectoren beschikbaar: akkerbouw, groenten en fruit, sierteelt, eieren, zuivel, bewerkte en verwerkte producten, en handel & retail. Daarnaast is het keurmerk zowel op nationaal als internationaal niveau actief.

Hectares On the way to PlanetProof
Het areaal plantaardige producten dat werd geteeld volgens de eisen van On the way to PlanetProof is in 2021 met 24% gestegen naar 54,190 hectare.

Hectares in het buitenland
Het totaal aantal hectares van internationale keurmerkhouders voor teelt en handel groeide in 2021 naar 11,083 ha. Dat is een stijging van 80% ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste toename in areaal vond plaats in Duitsland, gevolgd door Spanje.

Groei keurmerkhouders
Per 31 december 2021 zijn er 1,973 keurmerkhouders die hun plantaardige productie verduurzamen op basis van de criteria van On the way to PlanetProof plantaardige producten, waarvan 148 handelsbedrijven. Dit betekent een groei van 18% ten opzichte van 2020. Daarnaast zijn er nog 13 bedrijven gecertificeerd voor de bewerking/verwerking van plantaardige producten.

Aandeel On the way to PlanetProof in Nederlands aandeel AGF en sierteelt
Het On the way to PlanetProof areaal tafelaardappelen bedraagt 58% van het totale Nederlandse areaal, voor groenten en kruiden open teelt is dat 53% en voor fruit 38%. Voor alle sectoren is het aandeel gestegen, behalve voor bloembollen. Bekijk hier de cijfers van vorig jaar.

Ambitie
Met On the way to PlanetProof werken keurmerkhouders aan de duurzaamheidsdoelen van het Klimaatakkoord en de wereldwijde Sustainable Development Goals op het gebied van productie en consumptie, water en bodem, landschap en biodiversiteit.

Voor meer informatie:
Stefanie Kool
070 358 63 00
sdekool@smk.nl
www.planetproof.eu 

Publicatiedatum: