Red Sea Farms helpt Amerikaanse telers

"Hoge nachttemperaturen hebben grote invloed op opbrengst en kwaliteit"

"Door samen te werken met de Universiteit van Arizona, profiteren we van hun jarenlange ervaring met binnenteelttechnieken", zegt Ryan Lefers, mede-oprichter en CEO van Red Sea Farms.

Het in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde agtech-bedrijf werd in 2018 opgericht als een spin-out van de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST). De missie van het bedrijf is het ontwikkelen en leveren van duurzame tuinbouwsystemen op basis van zout water en zonlicht.

In januari 2022 kondigde Red Sea Farms zijn uitbreiding naar de Verenigde Staten aan via een samenwerking met de Controlled Environment Agriculture Center van de Universiteit van Arizona (UA-CEAC).

Volgens een recent persbericht van Red Sea Farms is de Universiteit van Arizona goed gepositioneerd om het gepatenteerde systeem van dag- en nachtkoeling, vochtigheidscontrole en verschillende controletechnologieën van Red Sea Farms te evalueren. De Universiteit van Arizona heeft 'uitgebreide ervaring' in het onderzoeken, ontwerpen en implementeren van hulpbronnenefficiënte tuinbouwsystemen voor ruige omgevingen, waardoor het 'de ideale partner' is om de technologieën van Red Sea Farms in de Verenigde Staten te introduceren.

"We hebben een globale visie en zijn van mening dat de VS de logische eerste stap is om die visie vorm te geven. We zien de opkomst van de glastuinbouw in de Verenigde Staten en we willen deel uitmaken van dat verhaal", legt Ryan uit.

Van links naar rechts: Mark Tester (CSO bij Red Sea Farms), Murat Kacira (directeur van UA-CEAC en hoogleraar Biosystems Engineering aan het College of Agriculture and Life Sciences), Simon Bryant (CFO bij Red Sea Farms) en Ryan Lefers (CEO van Red Sea Farms)

Koeltechnologie op basis van uitdroging
Ryan legt uit dat Red Sea Farms passieve en actieve koeltechnologieën heeft ontworpen die thermische energieopslag combineren met verdampingskoeling op basis van zout water om de ideale kastemperatuur te behouden. Verder beheersen de koelkamers van Red Sea Farms vochtigheid en ziekteverwekkers dankzij het gebruik van zoute vloeibare droogmiddelen en het vermogen om de temperatuur snel te laten dalen wanneer dat nodig is.

"Hoge nachttemperaturen hebben een grote invloed op de opbrengst en kwaliteit, omdat de planten hun opgeslagen energiereserves verbranden vanwege de hoge ademhalingssnelheid. Met onze koeltechnologieën vermijden we dit proces en houden we de brix hoger omdat de plant meer suikers voor de vrucht heeft", zegt Ryan.

Red Sea Farms is van plan om in het tweede kwartaal van 2022 een koelkamer in te zetten aan de Universiteit van Arizona, zodat het bedrijf het potentieel van de technologie kan demonstreren in de Verenigde Staten en andere regio's met hoge temperaturen en waterschaarste.

Kansen in overvloed voor koeltechnologie in de veehouderij
Hoewel Red Sea Farms zich met de proeffaciliteit en de recente samenwerking met de Universiteit van Arizona heeft gericht op de glastuinbouw, merkt Ryan ook op dat het bedrijf een enorm potentieel ziet voor haar gepatenteerde systeem in de veeteelt.

"Veehouderij is enorm belangrijk op het Arabische schiereiland, de Verenigde Staten en wereldwijd. We voeren al onze eerste proeven uit in pluimveebedrijven om te zien hoe we kunnen bijdragen aan deze sector", zegt Ryan.

Voor meer informatie:
Ryan Lefers (mede-oprichter en CEO)
Red Sea Farms
www.redseafarms.com 

Jana Hubbard (hoofd merkontwikkeling)
Tel: +966 56 131 6267
jana.hubbard@redseafarms.com 


University of Arizona
arizona.ceac@gmail.com 
www.ceac.arizona.edu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven