Keniaanse kruiden sneller naar Nederland met nieuwe luchtvrachtservice

De recent geïntroduceerde luchtvrachtservice van Kenyan Airways (KQ) vanuit de Internationale luchthaven in Kisumu, in het westen van Kenia, kan op enthousiaste reacties van lokale telers rekenen. Dankzij deze nieuwe dienst kunnen zij hun producten nog sneller naar geïnteresseerde markten, zoals Duitsland en Nederland, verladen. Bovendien zijn de producten bij aankomst verser, waardoor ze betere prijzen opleveren.  

De vrachtvluchten, die specifiek bedoeld zijn ter ondersteuning van telers in het Keniaanse merengebied, vingen op 8 januari van dit jaar aan. Eén van de lokale telers die hoopt te profiteren van de vrachtvluchten is kruidenteler Joseph Opondo, eigenaar van Tangla Gardens, dat gevestigd is in Tangla, in Siaya County, in het westen van Kenia. De regio bevindt zich op 450 km afstand van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. 

"We zijn echte pioniers en zullen de eersten zijn die hier met de export starten. We hopen hiermee nog meer telers en exporteurs over de streep te trekken. Ik ben op eigen initiatief met de kruidenteelt begonnen. Ik heb veel gereisd en was ervan overtuigd dat het mij zou gaan lukken," vertelt Opondo. 

Opondo teelt kruiden, zoals tijm, oregano, peterselie, munt, zowel groene als Marokaanse, koriander, salie en rozemarijn. Daarnaast teelt hij ook knoflook, aardbeien en rode chilipepers, die hij 'rode donders' noemt. 

Opondo vertelt dat de vraag naar zijn kruiden in Duitsland en Nederland sterk is. Om het bedrijf gereed te maken voor de export werd de hulp van een aantal deskundigen ingeschakeld, waaronder Simon Andys, van Premier Seeds. "We beschikken ook over ons eigen pakstation. Het weer in deze regio is ideaal en de bodem is vruchtbaar, waardoor deze zich uitstekend leent voor de teelt van kruiden."

"We hebben 19 mensen in dienst. Zodra we met de export beginnen, denk ik dat dit aantal zal stijgen naar zo'n 25. We hopen onze activiteiten in het VK en de Verenigde Arabische Emiraten verder te ontwikkelen. De toegang tot financiële middelen voor de aanschaf van zaden en apparatuur, de aanleg van irrigatie en het betalen van werknemers is onze grootste uitdaging. Gelukkig was de grond al in mijn bezit," legt Opondo uit. 

De KQ-luchtvrachtservice biedt exporteurs in de regio rondom Kisumu en het merengebied een betrouwbare en snelle verbinding naar consumentenmarkten. Verse AGF, zoals avocado's, chilipepers, mango's, ananas, pinda's, bananen en groenten, zijn de voornaamste producten die Kenya Airways zal gaan verladen. 

"Onlangs bracht de directie van de luchthaven een bezoek aan Tangla Gardens. Zij heeft al koelcapaciteit op de luchthaven gereserveerd voor onze kruiden," laat Opondo enthousiast weten. 

"De rol die KQ speelt voor dit initiatief is belangrijk, omdat we de handel efficiënter maken door de AGF-sector in deze regio te verbinden met de rest van deze wereld. Met de mogelijkheid tot het  verladen van 6 ton per dag en 42 ton per week heeft KQ bewezen dat zij de sector voldoende capaciteit te bieden heeft. De toegang tot luchtvrachtverlading zal deze regio interessanter maken voor investeringen en nieuwe kansen creëren," zei Allan Kilavuka, directeur en CEO van Kenya Airways tijdens de lancering van de nieuwe dienst. 

Voor meer informatie:
Joseph Opondo
Tangla Gardens
Tel: +254 797 966 488 
tangla.farm@gmail.com  
www.tanglagardens.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven