Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Introductie eetbare coating op snackkomkommers

Tegenwoordig vragen consumenten steeds meer om duurzame opties. Zo verwachten ze van retailers dat ze voedselverspilling minimaliseren door bijvoorbeeld naar alternatieven te kijken van plastic verpakkingen. Dit inspireerde Liquidseal en Rijk Zwaan om de handen ineen te slaan en zo de waardeketen te helpen om deze problemen op te lossen.

De samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot de introductie van een eetbare coating op snackkomkommers. De innovatieve oplossing, tot nu toe vooral toegepast op producten met een niet-eetbare schil en in de sierteelt, biedt volgens beide partijen 'een enorme kans om aan de hogere consumentenverwachtingen te voldoen door het verduurzamen van de AGF-categorie.'


Snackkomkommer Quarto RZ

“Bij Rijk Zwaan streven we ernaar om onze partners zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar oplossingen. De opvattingen over verpakkingen veranderen en sommige Europese landen – zoals Spanje en Frankrijk – scherpen nu de regels aan om het gebruik van plastic in de AGF-categorie aan banden te leggen. Wij zijn marktleider in komkommerzaden en het veredelen van komkommerrassen met een langere houdbaarheid is een oplossing voor dit verpakkingsvraagstuk. We realiseerden ons echter ook dat er voor snackkomkommers aanvullende maatregelen nodig zijn om de houdbaarheid in de waardeketen te behouden”, zegt Heleen van Rijn-Wassenaar, Marketing Specialist Komkommer bij Rijk Zwaan.

Al eerder voor lange komkommers
“We waren er al van op de hoogte dat Liquidseal een coating voor lange komkommers had ontwikkeld, en om die reden zochten we toenadering met hen om een soortgelijke oplossing voor snackkomkommers te bespreken. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een eetbare coating voor snackkomkommers, wat een enorme stap richting een duurzamere toekomst is. Deze coating stelt ons in staat om onze partners een oplossing te bieden voor de stijgende consumentenvraag naar minder plastic verpakkingen. Onze partners kunnen nu stoppen met het gebruik van plastic verpakkingen voor snackkomkommers zonder concessies te doen aan de houdbaarheid.”

Aantrekkelijk én eenvoudig te implementeren
“Ook voor telers is het overstappen van plastic verpakkingen naar een eetbare coating een interessante optie, aangezien er alleen een simpele spuitmachine voor nodig is die overal toegepast kan worden en de kosten vergelijkbaar zijn met die van een verpakking”, zegt Ernst van den Berg, International Sales Manager bij Liquidseal. “Eetbare coating is nog niet toegestaan voor gebruik op groenten volgens de Europese wetgeving, maar de coating is al wel toegestaan in de VS en enkele andere markten.”

Vervolgonderzoek naar oplossingen
Liquidseal streeft ernaar om op een innovatieve, duurzame en kosteneffectieve manier de levensduur van bederfelijke landbouwproducten te verlengen. Momenteel zijn hun coatings vooral gericht op bloemen en fruit met een oneetbare schil, maar ze onderzoeken continu de mogelijkheden voor eetbare coatings op andere fruit en groenten. Uiteindelijk is het doel om het gebruik van clamshellverpakkingen en krimpfolie te vervangen door eetbare coatings voor AGF te ontwikkelen, zoals dit snackkomkommerproject in samenwerking met Rijk Zwaan illustreert. Het is een mooi voorbeeld van hoe Rijk Zwaan samen met partners uitdagingen in de waardeketen aanpakt.

Voor meer informatie:
Heleen van Rijn-Wassenaar
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Ernst van den Berg
Liquidseal
+31 71 301 4314
evandenberg@liquidseal.nl 
www.liquidseal.nl 

Publicatiedatum: