Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse teler gaat sla op water telen

Het hele jaar door knapperige, verse sla van Duitse teelt: tot voor kort was dit een utopie, maar dankzij moderne hydrocultuur-technologie liggen er nu steeds vaker lokaal geteelde bladgroenten in de schappen, zelfs tijdens het winterseizoen. "Met de bouw van een nieuwe hydrocultuur-installatie van 2,5 ha in Vettweiß zal tegen het einde van het jaar de eerste wintersla uit het Rijnland beschikbaar zijn," vertelt Elisabeth Graaff, bedrijfsleidster van Rheinlandgemüse Hydro en de drijvende kracht achter dit project.


Elisabeth Graaff

De jonge teler staat al enkele jaren aan het roer van het teeltbedrijf van haar ouders, Rheinlandkräuter genaamd, en is dus vertrouwd met de teelt van kruiden en bladgroenten in de openlucht. "Twee jaar geleden ontstond, vanwege de vele uitdagingen van de teelt in de open lucht, zoals personeel, grillige weersomstandigheden, bemesting en watervoorraden, het idee om over te stappen op teelt in kassen. Voorlopig zullen wij ons uitsluitend toeleggen op de teelt op water van triosla, die in deze vorm uniek is in onze streek", zegt Graaff.

Het teeltbedrijf van de familie Graaff: Naast de kassen zal de nieuwe locatie ook verpakkings-, watertechnologie-, energie- en kantoorfaciliteiten omvatten, op ongeveer 3 hectare. De inbedrijfstelling is gepland voor het einde van het jaar.

Hoog verkooppotentieel voor hydrosla
De telers gebruiken een gootsysteem gebruikt waarbij de sla met wortelkluit in gaten staat, niet in substraat. De voedingsstoffen vloeien door de goten. Waterverliezen worden zo volledig geëlimineerd en er ontstaat een efficiënt teeltproces. Op dit moment maken de hoge energiekosten de situatie wat moeilijker. Graaff: "Maar we gaan ervan uit dat de investeringen hun vruchten zullen afwerpen en dat we met deze stap voorbereid zijn op de toekomst."

De triosla wordt via Vitfrisch aan Duitse retailers verkocht. Graaff: "Er is het hele jaar door vraag naar Duitse sla. Met dit project willen we voldoen aan deze vraag naar sla van hoge kwaliteit, het hele jaar door. In de winter hebben wij een duidelijk marktvoordeel ten opzichte van ingevoerde producten, gewoon wegens onze ligging en de korte transportroutes. In de zomer onderscheidt de teelt op water zich van het buitenproduct omdat ze vrij zijn van aarde en elke vorm van vervuiling. Daarom zie ik een groot verkooppotentieel voor teelt op water op de langere termijn. Consumenten zullen de grondstofbesparende productie uit de regio het hele jaar door weten te waarderen, daarvan zijn wij overtuigd."

In tegenstelling tot de hydrosla zijn de vollegrondsproducten niet alleen voorbehouden aan de retail. Naast de vermarkting via Vitfrisch, wordt een deel van de opbrengst zelf op de markt gebracht.

Bloeiende markt voor vollegrondskruiden
De klassieke vollegrondsteelt van het ouderlijke bedrijf zal blijven bestaan. "Wij zijn ervan overtuigd dat de twee pijlers elkaar goed aanvullen", benadrukt Graaff. De vraag naar Duitse kruiden heeft zich tijdens de pandemie vrij goed ontwikkeld en ook de vooruitzichten voor het komende seizoen zijn tamelijk positief. "Het afzetvenster voor onze vollegrondskruiden is geconcentreerd tussen mei en november. Buiten het hoogseizoen bieden wij rabarber aan in het voorjaar en veldsla in de winter. Over de hele linie zien we een grote, gestage vraag naar vollegrondsgewassen, en de teelt op water zal extra omzet genereren."

Foto's: Rheinlandkräuter Graaff  

Voor meer informatie:
Elisabeth Graaff
Rheinlandgemüse Hydro GmbH & Co. KG
Rheinlandkräuter Graaff
Gut Veitzheim
52391 Vettweiß, Duitsland
Tel: +49 (0) 2424 9052616
elisabeth@rheinlandkraeuter.de
www.rheinlandkraeuter.de   

Publicatiedatum: