Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Door Eric Dargent, Mycelium

Het vroegere, huidige en toekomstige potentieel van vertical farming

"Er kan nog veel worden gewonnen met de gewassen die momenteel in de sector worden geteeld. Zowel op het gebied van gewasvariëteit als kwaliteit. Misschien zien we over een paar jaar dat de belangrijkste gewassen worden geteeld met een veel hogere concentratie van voordelige, actieve ingrediënten. Ergens tussen normaal voedsel en superfood," zegt Eric Dargent, managing partner van Mycelium tijdens een DBMR-conferentiepanel over het vroegere, huidige en toekomstige potentieel van vertical farming.

Naast Eric bestond het panel verder uit Vedant Sachdeva van FarmVent, Stefan Fürnsinn van Herbeus Greens, Irum Saadia Khan van de Universiteit van Gent en Taabish Sayed van DBMR Conferences.


De deelnemers van het webinar

Fruitgewassen toevoegen aan het mandje
Eric legt uit dat bladgroentes maar een klein deel uitmaken van het wereldwijde dieet. Daarom zullen de grootste bedrijven zich in de komende 5-10 jaar ook gaan richten op fruitgewassen, zoals zachtfruit, tomaten en paprika's. "En dat maakt dan nog steeds maar voor 15% deel uit van hun productie, op basis van de beste gegevens die sinds de ontwikkeling van deze sector beschikbaar zijn," merkt Eric op.

"Als er een verandering optreedt op het gebied van energie, agronomie of het versnellen van technologie, dan ziet de toekomst van vertical farming er zonnig uit. Op dit moment zijn de economische beperkingen zo groot dat slechts een klein deel van de gewassen op een financieel gezonde manier geteeld kunnen worden. Dat is voor mij echt een beperkende factor."

Is vertical farming beter dan de kasteelt?
"Het is volledig afhankelijk van je klanten en de volumes die je moet leveren, evenals van de lokale weersomstandigheden. We zien dat de kasteelt zich meer gaat richten op klimaatbeheersing. Daarom wordt de grens tussen kasteelt en vertical farming vager. Vanaf nu kunnen we beter spreken over CEA. Bedenk eerst hoeveel technologie en klimaatbeheersing ervoor nodig is om de productiedoelstellingen te behalen. Op basis daarvan kies je dan voor kasteelt of vertical farming," zegt Eric.


Eric Dargent

Minder import, meer lokale banen
Stefan vroeg naar een voorbeeld van een succesvol vertical farmingconcept waaruit de toegevoegde waarde ervan duidelijk naar voren komt. Eric: "We moeten erkennen dat de sector nog in de kinderschoenen staat. Toch is de impact van vertical farming al duidelijk. Ljusgårda bijvoorbeeld is een vrij grootschalig bedrijf in Zweden met een heel nuchtere benadering. Ze maken gebruik van lokale materialen en geven niet veel geld uit aan R&D of het ontwikkelen van technologie. Ze produceren dagelijks zoveel sla dat de import ervan niet meer nodig is."


Afbeelding van OCS Overhead Conveyor System, die een lopende bandsysteem aan Ljusgårda hebben geleverd.

Eric legt uit dat er op het gebied van klimaatverandering duurzaam en klimaatvriendelijk wordt gewerkt. Ze gebruiken lokale bronnen en zetten apparatuur en energie op een slimme manier in. Daarnaast zorgen ze voor voedsel en banen en leveren ze producten aan honderden retailklanten in Zweden. Dat zorgt voor een groot verschil in duurzaamheid. Omdat vertical farming in Zweden zo'n positief effect heeft denkt Eric dat de sector ook voor andere landen veel goeds kan brengen.

Door Covid-19 zijn er ook veel bedrijven tot bloei gekomen, omdat zij tegemoet konden komen aan de lokale vraag door lokaal te telen. Maar omdat de prijzen omhoog zijn gegaan bij verschillende leveranciers moeten we er rekening mee houden dat er ook risico's zijn verbonden aan het opschalen om aan de vraag te voldoen.

Voor meer informatie:
Eric D’Argent
Mycelium
ed@mycelium.ag
www.mycelium.ag 

Data Bridge Market Research
+1 888 387 2818
sales@databridgemarketresearch.com 
www.databridgemarketresearch.com 

 

Publicatiedatum: