Oregano is het meest voor vervalsing vatbare kruid in EU

Een studie van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie, concludeert dat oregano het kruid is dat het meest vatbaar is voor frauduleuze praktijken in de Europese Unie. Maar liefst 48% van de oregano-monsters die in het onderzoek werden geanalyseerd, waren vervalst, vooral met olijfbladeren. Bij peper was 17% van de monsters verdacht, bij komijn 14% en bij kurkuma en saffraan telkens 11%.

Bronnen van de Europese Commissie legden aan de Spaanse nieuwsdienst Efeagro uit dat de laboratoriumanalyses deel uitmaakten van een gecoƶrdineerd controleplan in de EU om de omvang van frauduleuze praktijken op de kruiden- en specerijenmarkt vast te stellen. Daarvoor leverden 21 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland monsters aan van een groep kruiden en specerijen die vaak onderhevig is aan verwerking.

Het centrum wijst erop dat er vermoedens van fraude waren in 17% van de 1.885 geanalyseerde monsters. Dat percentage lag iets lager dan in eerdere wetenschappelijke onderzoeken. De meeste verdachte monsters bevatten niet-aangegeven plantaardig materiaal en bij 2% werden niet-geautoriseerde kleurstoffen aangetroffen.

Uit de informatie blijkt dat er vervalste kruiden en specerijen op de Europese markt aanwezig zijn.

De auteurs van het onderzoek melden verder dat het aantal monsters dat in bepaalde stadia is verkregen, zoals op lokale markten, bij grenscontroles en via aankopen op internet, te laag was om statistisch significante vergelijkingen te maken.

Europa is een van de belangrijkste importregio's van kruiden en specerijen, met ongeveer 300.000 ton, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Oost-Aziƫ. Veel specerijen worden geproduceerd in landen waar ze worden gedroogd en gereinigd voordat ze naar het land van bestemming worden verzonden. Daar worden ze dan opnieuw gedesinfecteerd voordat ze worden verpakt en op de markt gebracht.

De onderzoekers stellen dat er in elke fase frauduleuze manipulaties kunnen plaatsvinden en dat de kans op vervalsing groter wordt naarmate er meer schakels in de toeleveringsketen zijn.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven