Vertical farms ter ondersteuning van inheemse gemeenschappen in Australië

Indoor agritech-specialist IGS is eerder dit jaar een partnerschap aangegaan met Eden Towers om een vertical farm in West-Australië te bouwen waar bladgroenten, specialty’s en inheemse gewassen geteeld zullen worden om de lokale bevolking van voedsel te voorzien en ook nieuwe markten aan te boren.

De vertical farm zal gebouwd worden naast het Western Australian Food Innovation Precinct (WAFIP) in het Peel Business Park van Nambeelup, ten zuiden van Perth. De vertical farm met vier torens wordt de blikvanger op de site. Vanaf volgend jaar, wanneer het volledig operationeel wordt, zal de vertical farm 120 ton groenten en fruit per jaar produceren, waaronder sla, spinazie, boerenkool, basilicum en inheemse gewassen.

Het programma voor inheemse gewassen wordt ondersteund door de belangrijkste WAFIP-partners en de Ontwikkelingscommissie van Peel. In samenwerking met de Winjan Aboriginal Corporation, zullen Eden Towers en IGS eerst gewassen telen zoals Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia tetragonioides) en inheemse selderij, maar in de loop van de tijd ook producten voor de farmaceutische en cosmetische industrie. De bedrijven zijn ook van plan om herbebossingsprojecten in het gebied te ondersteunen.

Het project kan rekenen op financiering van het Programma voor Bedrijfssteun van het WAFIP en de Regionale Economische Ontwikkelingssubsidie van de deelstaatregering.

Onderbediende markt
Door te profiteren van een grote markt waar verse en hoogwaardige producten tegen een toegankelijke prijs schaars zijn, zal Eden Towers het verschil maken in de manier waarop producten worden geteeld en geleverd in de regio. Eden Towers heeft ook plannen om de activiteiten uit te breiden naar elke grote stad in Australië en zelfs naar Azië. Het combineert operationele kennis, innovatie in verpakkingen en IGS-technologie om de formule voor winstgevende vertical farming te kraken.

IGS, met hoofdkantoor in Schotland, heeft de opdracht gekregen om vier 12 meter hoge teelttorens te bouwen voor een nauwkeurig gecontroleerd ecosysteem waar planten jaarrond geteeld kunnen worden. De vertical farm zal 98% minder water gebruiken en tot 15 keer de opbrengst van een kas of buitenteelt halen. In de buitenteelt zou 6.000 m2 ruimte nodig zijn om evenveel kilo’s te kunnen oogsten.

De bouw begint in het eerste kwartaal van 2022 en de vertical farm zal aan het begin van het vierde kwartaal 2022 volledig operationeel zijn. Het zal de eerste vertical farm in Australië zijn die volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Het doel is om in 2024 CO2-neutraal te functioneren. Daarmee zet Eden Towers haar belofte kracht bij om de duurzaamheid in de Australische tuinbouwsector te verbeteren.

"De tuinbouwproductie in Australië groeit, maar het is van vitaal belang dat deze op een ecologisch duurzame manier wordt geleverd als we de uitstoot willen terugdringen", zegt David Farquhar, CEO van IGS. "Eden Towers is enthousiast bezig met duurzame teelt in heel Australië en we zijn dan ook verheugd dat ze ons hebben uitgekozen voor hun project om inheemse gewassen te telen en de lokale gemeenschap te ondersteunen."

"Onze samenwerking met IGS geeft ons onbeperkte toegang tot de beste technologie en stelt ons de kennis ter beschikking van toonaangevende gewas- en voedingswetenschappers van IGS zelf en van het James Hutton Institute in Schotland", vertelt Christian Prokscha, mede-oprichter van Eden Towers. "In combinatie met ons team dat de ervaring heeft om de afzet van groenten en fruit uit te breiden tot de markten in Australië en Azië-Pacific, geeft die samenwerking ons een enorm concurrentievoordeel. We willen verder werken aan ons doel om de wereld duurzaam te voeden en het milieu te beschermen, maar we willen ook onze lokale inheemse gemeenschap de kans bieden hun verhaal van de lokale inheemse flora en fauna te vertellen. En ten slotte willen we ook banen en lokale markten creëren met en voor ons product."

Voor meer informatie:
Intelligent Growth Solutions
www.intelligentgrowthsolutions.com 

 

 


Christian Prokscha (medeoprichter en CEO)
christian@edentowers.life    
Eden Towers
www.edentowers.life 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven