"Opmars computers in teelt is goed voor de sector"

De grootste doorbraak in de tuinbouw van het afgelopen jaar? Peter Korsten, CEO van de Botany Groep, hoeft er in een interview van de Brightlands Campus Greenport Venlo niet lang over na te denken. "In de autonome teelt deden computers het voor het eerst beter dan telers."

Liefst zes bedrijven heeft hij in portefeuille. Allemaal actief in productontwikkeling in de agrosector: Botany (test en ontwikkelt nieuwe teeltwijzen), Exploras (open teelten), Brightbox (expertisecentrum voor daglichtloze meerlagenteelt), Asperico (kennis- en ontwikkelpartner voor hard- en steenfruit), Innexo (onderzoek naar moleculair farming), Innoveins (plant, techniek, business development en innovaties) en Innoveins Seed Solutions (onderzoek in zaadtechnologie). Ze houden zich kort gezegd bezig met research & development in de tuinbouwsector.


Peter rechts begin dit jaar bij bekendmaking van de plannen om voor Botany een nieuwe kas te bouwen. 

Peter, bouwjaar 1971, geldt zelf als een specialist op het gebied van plant en hightech. Hij groeide op als zoon van een tomatenkweker in Panningen. Hij wijst in het artikel op het belang van de huidige ontwikkelingen met autonome teelt. "Eind jaren negentig werd al voorspeld dat een middelgroot bedrijf als dat van mijn ouders met 1,2 hectare het niet zou gaan redden. Het moest naar tien, vijftien hectare. Dan heb je andere kwaliteiten nodig, dan moet je ook een manager zijn. Mijn generatie liep al tegen die zogenaamde charme op om zes dagen per week van ‘s morgens vijf tot ’s avonds tien te werken. Mijn vader, inmiddels met pensioen, deed alles zelf, die ging van licht tot donker het veld op. Daarmee red je het nu niet meer."

Lees hier het hele interview over onder meer ook inzet lamamelk tegen meeldauw in tomaat en het aantrekken van mensen in de tuinbouwsector.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven